Zupas mēdz būt tikpat dažādas, cik dažādi ir to gatavotāji! Kā pirmais ēdiens zupa ir lieliski piemērota viesībām, jo to var pagatavot jau laikus pirms viesu pulcēšanās. Zupas var būt gan vieglas un maigas, gan treknas un sātīgas, gan vienkārši un ātri pagatavojamas, gan ilgi un lēni vārāmas.

To konsistence var būt samtaini viendabīga, vai ar pievienotiem sulīgiem gaļas gabaliņiem, dārzeņiem, pākšaugiem, pastu. Saldās un augļu zupas ir lielisks deserts mielasta noslēgumā.

Zupas var pasniegt karstas vai atdzesētas, liet krūzē, bļodiņā vai šķīvī. Jāpiemin arī garnējums, kas var uzlabot zupas garšu, padarīt ēdienu izsmalcinātu un gaumīgu vai veltītu īpašai tematikai, piemēram, tomātu krēmzupā no spinātu masas veidota eglīte, krējuma sirsniņa vai eņģelītis. Šādi rotājumi priecēs arī mazos ēdājus un maltītei piešķirs daļu atraktivitātes. Karsta un bagātīga zupa mūs sasildīs un spēcinās sniegotā ziemā.

Mazi knifiņi pagatavošanā

Biezeņzupas vai krēmzupas ir samtaini viendabīgas zupas. Pēc konsistences abas zupas ir līdzīgas, krēmzupā tiek pievienots saldais krējums vai piens, ko norāda arī tās nosaukums. Biezeņzupu pagatavošanai ieteicams izmantot cieti saturošus dārzeņus - tie zupu padarīs biezāku. Sastāvdaļas krēmzupas pagatavošanai ir ārkārtīgi daudzveidīgas, un to kombinācijas ir neizsmeļamas. Var izmantot gan cietos dārzeņus - kartupeļus, burkānus, kāļus, pastinakus, gan mīkstos un sulīgos, augļus un ogas - gurķus, tomātus, apelsīnus, sīpolus, sparģeļus, kreses, spinātus utt. Šķiet, fantāzijai nav robežu, radot savu iecienītāko krēmzupas vai biezeņzupas recepti.

  • Zupas garšu interesantāku padarīs garšvielas, piemēram, tomātu biezzupai labi piederēsies baziliks, pētersīlis, ķiploks un sīpols.
  • Savdabīgāku garšu var iegūt, pievienojot „Santa Maria" piedevu picai, kuras sastāvā ir majorāns, raudene un baziliks.
  • Ķirbja maigo garšu var mainīt, pievienojot dažādas garšvielas - ingveru, čili, krustnagliņas, kardamonu. Īpaši smalku ķirbju zupu var pagatavot, pievienojot fenheli, sezamu un rozā piparus. Taču, ja ķirbju biezeņzupai pieliksiet krējumu un kariju, iegūsiet austrumnieciskas garšas noskaņu.
  • Svaigumu gan saldajām, gan pikantajām zupām piešķirs šķipsniņa (pāris lapiņu) piparmētru. Saldajās zupās nereti izmanto arī garšvielas - kanēli, vaniļu, karameli, kā arī dažādus cukurus - niedru, muskovado un farīna.
  • Gatavojot zupas ar gaļas piedevām, lieti noderēs karijs un dažādi piparu maisījumi. Aukstā laikā zupai var pievienot ingveru un/vai čili, kas padarīs zupu pikantu, ātri sasildīs un uzlabos asinsriti.
  • Ja vēlaties zupu vieglāku un maigāku, pielejiet pienu.
  • Lai padarītu zupu samtainu, to sakuļ viendabīgā masā. Pastāv trīs vienkāršākie veidi, kā biezināt zupu, - izmantojot virtuves kombaina vai blendera atbilstošās funkcijas, mikseri vai rokas blenderi, kā arī sietu.

Blenderis vai virtuves kombains - gan vienu, gan otru ierīci var izmantot, lai pa daļām apstrādātu vārītos produktus. Vairākas reizes vēlams pārbaudīt trauka malas, lai pārliecinātos, vai uz tām nav palikuši nesasmalcināti produktu gabaliņi.

Mikseris vai rokas blenderis vairāk piemērots nelielu produktu daudzumu smalcināšanai, taču ideāls, lai pirms pasniegšanas zupā iejauktu krējumu vai jogurtu. Ar šo blenderi produktus var sakult un sasmalcināt tieši katliņā.

Siets noderēs, lai izņemtu sēklas, šķiedras, mizas un zupu padarītu īpaši maigu. To var izberzt caur sietu, izmantojot koka karoti.

Greznošana

Glīts greznojums var uzlabot zupas garšu un izcelt tās krāsu vai faktūru.

  • Svaigi garšaugi - piparmētras, maurloki, timiāns, pētersīļi, baziliks, estragons, koriandrs. Greznošanai izvēlieties garšaugu, kas papildina vai izceļ zupas sastāvā esošos garšaugus. Pievienojiet garšaugus pēdējā brīdī, lai tie nezaudētu svaigumu.
  • Sarīvēts vai sadrupināts siers.
  • Sakapāta cieti novārīta ola.
  • Plāna citrusaugļu miziņa vai veselas ogas. Miziņu var sarīvēt uz smalkās rīves, vai ar dārzeņu mizojamo nazīti veidot plānas strēmelītes.
  • Kraukšķīgi speķa gabaliņi, kubiņos sagriezta gaļa.
  • Grauzdēti rieksti vai sēklas (saulespuķu, ķirbja u.c.).
  • Grauzdiņi - mazos kubiņos, salmiņos vai veselās šķēlītēs grauzdēta maizīte.
  • Dārzeņi - sakapāti, sagriezti šķēlītēs, kubiņos vai sarīvēti. Piemēram, loku stiebri, gurķi, burkāni, pipari, fenhelis.
  • Karote mērces, piemēram, pesto (bazilika mērce uz olīveļļas bāzes).
  • Krējums vai jogurts - ar karoti ātri veidojot noteiktas vai spontānas kustības, zupā iespējams uzzīmēt dažādus ornamentus.
  • Krēmīga dārzeņu masa - piemēram, dzeltenajā pastinaku zupā kontrastu radīs garnējums, kas veidots no spinātu vai burkānu masas.

Receptes

Burkānu-ābolu krēmzupa ar kariju

Gaileņu biezeņzupa

Zaļo zirnīšu un piparmētru krēmzupa ar grilētu lasi

Zemeņu un meloņu zupa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!