Foto: LETA
Kāda Jaunmārupes iedzīvotāja kamielis, kuram kungs mācot pašam sameklēt mājas, pārbiedējis vietējo iedzīvotāju Valdu, iemaldoties viņas piemājas dārzā, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Aizvadītās ceturtdienas vakarā, īsi pirms pulksten 22 Jaunmārupes iedzīvotāja Valda gandrīz neticēja savām acīm – viņas dārzā gar siltumnīcu pastaigājies kamielis. Sieviete, kura tobrīd mājās bija viena, par novēroto vēlējās paziņot policijai, taču tur sievietei paskaidrots, ka ar kamieļiem svešos dārzos likumsargi nenodarbojoties. Savukārt kāda kolēģe jautājusi, vai ar Valdu pašu viss kārtībā un vai kamieli redzot vēl kāds saprātīgs cilvēks, bet uzziņu dienestā ieteica zvanīt uz Drabešu novada "Rakšiem", kur audzē kamieļus un to radiniekus.

No "Rakšu" īpašniekiem sieviete uzzinājusi, ka kāds kungs Jaunmārupē arī iegādājies kamieli.

Kad Valda zvanīja kamieļa īpašniekam Jaunmārupē, viņš jau zirga mugurā bija devies savu kamieli meklēt, vēsta laikraksts. Izrādās, Anatolijs Novikovs kamieli Jašu, kas viņam pieder jau trīs mēnešus, pašlaik apmāca neapjukt un pašam atgriezties mājās. Ceturtdien pēc pastaigas viņš palaidis Jašu nedaudz sev pa priekšu vienu, šoreiz nedaudz pa citu ceļu, bet Jaša 300 metrus pirms mājām nogriezies sānceļā un ieklīdis Valdas dārzā, stāsta laikraksts.

"Jaša ir pilnībā pieradināts dzīvnieks, viņš nebaidās no cilvēkiem, neapjūk. Zirgs taču arī prot atrast mājas, bet Jaša salīdzinājumā ar zirgu intelekta ziņā tomēr ir pārāks," savu kamieli laikrakstam lielījis Novikovs.

Rīgas zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns gan norāda, ka kamielis ir pietiekami liels dzīvnieks, lai, garastāvoklim mainoties, varētu arī iekost vai iespert. Arī tad, ja kamielis ir miermīlīgs, ieraugot to pēkšņi savas mājas priekšā vai uz ceļa, kāds var vienkārši pārbīties, norāda zoodārza pārstāvis.

Pārtikas un veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta veterināro objektu uzraudzības daļas vadītājs Armands Dauburs uzskata, ka tomēr nevar uzskatīt par normālu situāciju, kad pa Latvijas ceļiem un ielām savā vaļā klīst kamieļi, zirgi, govis vai citi mājdzīvnieki. Par dzīvnieka drošību un uzvedību atbild un to uzrauga tā īpašnieks. Noklīdušo dzīvnieku var apdraudēt nokļūšana uz ceļa, kur pārvietojas transports un nepazīstami cilvēki. Bet, ja īpašnieks nespēj nodrošināt dzīvnieka labturību vai tā uzvedība kaut kādā veidā sāk apdraudēt apkārtējo iedzīvotāju mieru un drošību, pēc palīdzības jāvēršas vietējā pašvaldībā, kurai jārisina arī šie jautājumi, laikrakstam norāda speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!