Foto: LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) ASV vēstniekam Latvijā Markam Pekalam lūdzis Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) palīdzību Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanā.

Pekala solīja ASV valsts iestādēs noskaidrot, vai tas ir iespējams, aģentūrai LETA pastāstīja Latkovskis. Ja būs iespēja piesaistīt FIB, tad Pekala par to informēšot Latvijas tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjus.

Latkovskis uzsvēra, ka FIB ir liela laboratorija un pieredze tādās izmeklēšanās. FIB izmeklēja arī traģēdiju Mineapolē, kur sabruka tilts ar astoņām braukšanas joslām. Izmeklēšana esot balstījusies uz FIB laboratorijas darbu, un Latkovskis uzskata, ka šajā laboratorijā veiktas pārbaudes varētu palīdzēt arī Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanā.

Politiķis savu nostāju pamatoja ar to, ka šajā jautājumā jābūt pārliecinātiem par objektivitāti, ko var apdraudēt augsts korupcijas līmenis būvniecības nozarē, kā arī nozares pārstāvju iespējama saistība ar poliskajiem spēkiem.

Šo palīdzību vēstniekam Latkovskis lūdzis kā deputāts savā vārdā, nevis komisijas vārdā. Vienlaikus viņš uzsver, ka arī Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija sekos līdzi notikumiem, kā arī diskutēs par dažādiem jautājumiem, piemēram, rīcību ārkārtas situācijās.

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka ir lietderīgi ekspertīžu veikšanai saistībā ar traģēdiju Zolitūdē piesaistīt ārvalstu ekspertus, savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) pagaidām piesardzīgi vērtē šādu ierosinājumu.

Premjers šodien pēc atbildīgo dienestu uzklausīšanas atzina, ka ir jāvērtē iespēja piesaistīt ārvalstu ekspertus. Taču tas noteikti ir jādara procesa virzītājam, nevis politiķiem. Tikmēr Kozlovskis pagaidām neredz nepieciešamību piesaistīt ārvalstu ekspertus. Viņaprāt, par to jālemj Rīgas Tehniskās universitātes ekspertiem, kas patlaban jau ir piesaistīti ekspertīžu veikšanai.

Kā ziņots, Zolitūdē 21.novembra vakarā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, drupās dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Bīstamo darba apstākļu dēļ bojāgājušo mirstīgo atlieku meklēšana turpinājās četras dienas.

Policija izvirzījusi trīs versijas par šīs traģēdijas iemesliem. Pirmā versija ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija saistīta ar šī būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, proti, jumta seguma papildināšanu ar dažādiem materiāliem, veidojot ziemas dārzu un bērnu rotaļu laukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!