Foto: DELFI
Līgatnes dabas takās palikušie lāči Miks un Puika patlaban mēģinot izlauzties no sava aploka, tādēļ lāčus uz laiku aizmidzinās un pārvietos uz pagaidu aploku, bet pa to laiku speciālisti spriedīs, ko ar plēsīgajiem zvēriem darīt turpmāk.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) žurnālistiem sestdien paziņoja, ka pagājušajā naktī lāči mēģinājuši izrakties no aploka, kas saistīts ar pārošanās laiku, un dzīvnieki acīmredzot domājuši, ka tepat tuvumā vēl ir nedēļas sākumā nošautā lācene Made, kas ar viņiem līdz šim dzīvoja kopīgā aplokā.

"Līdz šim šādas darbības novērsa elektriskais gans, bet tagad lāčus elektrība neinteresē, viņi bija apgājuši tai apkārt un tikuši pie fiziskā žoga, kas divu agresīvu lāču darbības nevar novērst," pastāstīja ministrs.

Tādēļ pagaidām zvērus iemidzinās, ievietos pagaidu būros un kopā ar Rīgas zoodārza, Kalvenes un Igaunijas zooloģisko dārzu ekspertiem spriedīs par turpmāko rīcību.

Sprūdžs norādīja, ka Līgatnes dabas parka teritorijā ir šauras, bet drošas telpas, kurās lāčus uz laiku varētu novietot. To, uz cik ilgu laiku lāčus šajās telpās varētu novietot, eksperti secinās līdz sestdienas vakaram. Vienlaikus ir skaidrs, ka lāčus pārvietot ir sarežģīti.

Dzīvniekus pirms pārvietošanas uz pagaidu telpām paredzēts iemidzināt, nepieciešamais aprīkojums šim mērķim esot pieejams. Lāčus iemidzināt, iespējams, varētu jau svētdien, bet to pagaidām nevarot precīzi prognozēt.

Pirms ierobežošanas lāči centušies sekot Mades pēdās un tikt ārpus iežogojuma, tāpēc aploka tuvumā dežurējusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ekipāža, kas lāču aktivitātes ierobežojusi ar ūdens strūklaku. Dabas parkā uzturas arī policisti, kuri nepieļauj iedzīvotāju iekļūšanu dabas takās.

Jau vēstīts, ka lācenei Madei izdevās nokļūt brīvībā no sava nožogojuma Līgatnes dabas takās svētdien vakarā. Pēc ilgiem meklējumiem un pūliņiem pielabināt lāceni kļuva skaidrs, ka viņa tik viegli nedosies rokā. Tā kā zvērs bija kļuvis agresīvs un viņu nebija iespējams iemidzināt, Līgatnes novada iedzīvotāju drošības dēļ lācene otrdienas vakarā tika nošauta.

Līgatnes dabas takās ir divi voljeri, kuros dzīvo lāči ‒ Mikus, Puika un Made, bet atsevišķā voljerā mitinās Ilzīte. Dabas takās mitinās arī aļņi, stirnas, lapsas, lūši, vilki un citi dzīvnieki.

Līgatnes dabas taku darbinieki ir veikuši abu lāču puiku Mika un Puikas iežogojuma remontu un pastāvīgi pārbauda iežogojumu un novēro lāču uzvedību.

Jau pāris gadus Gaujas nacionālā parka fonda valde un Līgatnes dabas taku darbinieki cenšas rast iespēju izbūvēt jaunu lāču iežogojumu lācenei Ilzītei, lai pārējos lāčus ievietotu izturīgajā Ilzītes iežogojumā. Tas kļuvis iespējams tikai šī gada marta beigās, kad tika savākti nepieciešamie ziedojumi, un jaunā iežogojuma būvniecības priekšdarbi jau ir sākti. Paredzams, ka jaunā iežogojuma būvniecība tiks pabeigta līdz gada beigām.

Līgatnes dabas takas apmeklētājiem joprojām ir slēgtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!