Foto: DELFI
Līgatnes lāči Mikus un Puika joprojām ar dažādu našķu palīdzību tiek iepazīstināti ar transportēšanai paredzētajiem būriem.

Kā pastāstīja Gaujas nacionālā parka fonda valdes priekšsēdētāja Baiba Pavloviča, ja pirmajā dienā lāči pārvietojamajos būros ielīda aiz ziņkārības, tad vēlāk aiz laba prāta vairs iekšā būrī nelien.

Lai arī Ķekavas novada dzīvnieku patversme "Mežavairogi" jau ir gatava uzņemt jaunos iemītniekus, lāču pārvietošana notiks tikai tad, kad lāči būs apraduši ar būriem, taču, kad tas notiks, ir grūti paredzēt, jo lāči ir ļoti gudri dzīvnieki, skaidroja Pavloviča.

Kopš pagājušās nedēļas nogales Līgatnes dabas takās strādā veterinārmedicīnas eksperti, lai klātienē detalizēti iepazītos ar situāciju un lemtu par to, kāds abu lāču veselībai būtu drošākais pārvietošanas risinājums.

"Labākais un ideālākais veids būtu lāču iemidzināšana, taču patlaban ir grūti pateikt, vai tas būs iespējams. Mūsu gadījumā situāciju apgrūtina tas, ka ir divi lāči, kurus nedrīkst ilgstoši šķirt. Ja vienu lāci izdosies pierunāt un ievilināt būrī, tad nez vai otrs aiz laba prāta to darīs, ja redzēs, ka otrs ir iesprostots. Konkrēta risinājuma patlaban nemaz nav, jo viss notiks procesā. Ja lāči tiks iemidzināti, tad, protams, viņi tiks arī kastrēti. Tomēr anestēzija nav drošs risinājums, jo nav zināms, vai tas labi beigsies, vai lāči pamodīsies laimīgi un veseli. Mums pilnīgi nav nekādas informācijas par viņu šā brīža veselības stāvokli. Lāči jau nav cilvēki, kas vesti uz veselības pārbaudēm," sacīja Gaujas nacionālā parka fonda valdes priekšsēdētāja.

Viņa norādīja, ka iepriekš prognozēt, kad lāči tiks pārvesti uz jaunajām mājām, nav iespējams. Lāču pārvietošana būs iespējama tikai tad, kad lāči būs adaptējušies un būros ies labprātīgi.

Līgatnes dabas takas apmeklētājiem joprojām ir slēgtas.

Kā ziņots, Līgatnes dabas taku lāču voljerā aprīļa beigās izveidojās sarežģīta situācija - palikuši bez lācenes Mades, lāči Mikus un Puika mēģināja izmantot voljera slikto stāvokli, atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā. 22.aprīlī šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi, taču šoreiz pēc vairāku dienu neveiksmīgiem mēģinājumiem atgriezt viņu voljerā 24.aprīļa vakarā tika pieņemts lēmums Madi nošaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!