Foto: LETA
Līgatnes dabas taku vadība meklē risinājumus, lai uz drošāku vietu pārvietotu lāču puikas Miku un Puiku, kas mitinājās vienā voljerā kopā ar lāceni Madi, pastāstīja Līgatnes novada pašvaldības priekšsēdētājas Ainārs Šteins (V) pēc tikšanās ar Līgatnes dabas taku vadību.

Tikšanās laikā vēlreiz pārrunāti vakardienas notikumi, kad tika pieņemts lēmums nošaut lāceni Madi, kas no sava voljera brīvībā izkļuva 22.aprīļa vakarā.

Dabas taku vadība Šteinam ar faktiem apliecinājusi, ka cits risinājums vairs nav bijis iespējams, jo lāci vairs nav bijis iespējams kontrolēt un tas atradies pārāk tālu no Līgatnes dabas taku teritorijas.

Speciālisti sapratuši, - ja šajā vakarā lēmums netiks pieņemts, jau no rīta lācene varētu būt pazudusi no redzesloka un situācija kļūtu daudz bīstamāka, jo viņa atradās tuvu apdzīvotām vietām.

Arī kolēģi no Igaunijas, ar kuriem dabas taku speciālisti uzturējuši kontaktus, ieteikuši necensties Madi iemidzināt ar miega zālēm, jo lācis bijis satraukts un viņa rīcību nebija iespējams prognozēt.

Lēmums par Mades nošaušanu saskaņots ar Dabas aizsardzības pārvaldes vadību, jo lācis Latvijā ir iekļauts Sarkanajā grāmatā, tādēļ neviens šādu lēmumu vienpersoniski nepieņemtu.

Izskanējusī informācija, ka Made it kā saplosījusi suni, nav patiesa. Arī mājlopu novietnē viņa nav viesojusies, tomēr visas trīs reizes speciālisti Madi sastapuši māju pagalmos, kas liecina, ka viņa meklējusi pārtiku pie cilvēkiem, kas varēja kļūt bīstami, stāstīja Šteins.

Tiesa, Made kādas mājas pagalmā ir sastapusies ar suni, kas izraisījis riešanu, bet no malas izskatījies, ka lācene pa savam mēģina ar suni spēlēties. Arī zvērkopjiem viņa īsti nav uzbrukusi, tomēr skrējusi tiem pakaļ, tādēļ viņiem nācies bēgt. Speciālistiem, kas šo situāciju vēroja no malas, Mades uzvedība likusies agresīva.

Pēdējo reizi lācis sastapts kādas mājas pagalmā jau sešus kilometrus no Līgatnes dabas takām Vildogā.

Otrdien vakarā pieņemtais lēmums nošaut no Līgatnes dabas taku voljera 22.aprīlī izbēgušo lāceni Madi nav bijis viegls, pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts.

Ar šo lēmumu speciālisti nelepojas, nepriecājas, un ir žēl, ka tāds bijis jāpieņem. Nošautās lācenes āda tiks saglabāta, lai veidotu lācenes izbāzeni, kurš varētu tikt izstādīts muzejā vai Līgatnes dabas takās.

Lācene Made pērn jau reizi devās brīvsolī, naktī uz 18.augustu izrokot sev ceļu zem iežogojuma. Toreiz lācis nākamajā dienā tika atrasts pie kādām mājām našķojamies ar āboliem. Uz voljeru viņu aizvilināja zvērkope Velga Vītola.

Otro reizi lācene savu voljeru pameta 22.aprīlī laika posmā no plkst.18 līdz plkst.18.30. Arī šoreiz viņa izraka dziļu bedri zem lāču mītnes iežogojuma.

Pašlaik situācija mežā nav tāda kā pērn rudenī, kad Made izbēga pirmo reizi. Mežā nav ne sēņu, ne ogu, apkārtnes dārzos nav ābolu. Zvērkopji cerēja, ka lācis meklēs pārtiku, tādēļ pats izlems atgriezties voljerā. Tomēr 24.aprīlī Made apēda zvērkopju izlikto pārtiku, bet voljerā atgriezties nevēlējās.

Made izbēga gandrīz mēnesi pēc tam, kad tika iegūti nepieciešamie līdzekļi lācenes Ilzītes mājas celtniecībai.

Jau ziņots, ka pašreizējā Ilzītes mītne ir laba, taču lācenei ir trīs radinieki, kuru sen celtā mītne vairs nav droša un piemērota dzīvošanai. Dabas taku darbinieki paredzēja lielos lāčus - Madi, Puiku un Miku - pārvietot uz Ilzītes mājvietu.

Lācenes Ilzītes mājas celtniecībai fiziskas un juridiskas personas saziedojušas 10 239 latus. 15 000 latu finansējumu piešķīris Meža attīstības fonds, bet 10 000 latu finansējumu piešķīris Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Paredzēts, ka jaunā lāču mītne būs gatava šī gada rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!