Foto: VID

Nedēļas sākumā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas darbinieki un dienesta tabakas meklēšanas suņi Lietuvas pierobežā trīs autobusos atraduši kopumā 616 360 dažādu marku kontrabandas cigarešu ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām, portāls “Delfi” uzzināja VID.

VID 24.septembrī uz autoceļa A7 pie Lietuvas robežas apturēja kādu maršruta Grodņa-Viļņa-Rīga autobusu, ko vadīja Baltkrievijas pilsonis. Pieaicinot tabakas meklēšanas darba suni, tika pārbaudīts salons un bagāžas telpas. Tā kā darba suns pārbaudes laikā norādīja uz iespējamo cigarešu klātbūtni aiz bagāžas nodalījuma sienas, muitnieki lūdza automašīnas vadītājam uzrādīt iespējamās cigaretes, ko viņš arī labprātīgi izdarīja, demontējot vienu nodalījuma sienu un atklājot tajā slēpni ar cigaretēm.

Autobuss tika nogādāts Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā padziļinātās pārbaudes veikšanai. Tās laikā no slēpņa tika izņemtas kopumā 75 800 dažādu marku cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām, 20 000 cigaretes „Magnat", 5800 cigaretes „Winston Blue", 20 000 cigaretes „Premjer", 20 000 cigaretes „Fest" un 10 000 cigaretes „VIP10".

Tajā pašā dienā muitas kontroles pasākumu laikā Bauskas novada Brunavas pagasta Grenctālē apturēja Baltkrievijā reģistrētu maršruta autobusu. Kopā ar kinologu un darba suni, tika pārbaudītas autobusa salona un bagāžas telpas, kuru laikā darba suns 'signalizēja' par iespējamo cigarešu klātbūtni kāda 1966.gadā dzimuša Latvijas pilsoņa personiskajā bagāžā. Atverot šo bagāžas somu, VID starp ceļotāja personiskajām mantām atrada 2000 cigaretes „Winston" ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām un 1160 cigaretes „More" ar Krievijas akcīzes nodokļa markām.

Muitas kontroles pasākumus uz autoceļa A7 Bauskas novada Brunavas pagasta Grenctālē VID turpināja arī nākamajā dienā - 25.septembrī un apturēja kādu "Volvo" markas autobusu, kas caur Lietuvu atgriezās no Baltkrievijas Latvijā. Autobusu vadīja kāds Igaunijas iedzīvotājs, kurš paskaidroja, ka kopā ar otru autobusa vadītāju un tūristu grupu - 19 cilvēkiem - atgriežas no ekskursijas Baltkrievijā.

Piesaistot divus kinologus ar darba suņiem pārbaudīts autobusa salons un bagāžas telpas. Muitnieku darba suns norādījis uz cigarešu klātbūtni vairākās autobusa vietās - salona priekšējā daļā pie pakāpieniem, kā arī bagāžas nodalījumā priekšējā un aizmugurējā daļā.

Apskatot mantu nodalījumu zem salona, kas atveras no ārpuses blakus priekšējām pasažieru iekāpšanas durvīm, muitnieki pamanīja, ka tā apdares panelis pieskrūvēts ar skrūvēm, kādas parasti transporta līdzekļiem netiek izmantotas. Tās atskrūvējot, aiz apdares paneļa tika atrasti „Fest" cigarešu bloki ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

Autobuss nogādāts Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā padziļinātās pārbaudes veikšanai un vairākās slēptuvēs autobusa korpusā tika atrastas kopumā 537 400 cigaretes „Fest" ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

VID norāda: iepriekšminētajā mantu nodalījumā zem salona muitnieki atraduši telpu, kas bija pilnībā piekrāmēta ar Baltkrievijā iegādātām cigaretēm „Fest". Noskrūvējot pēdējo salona pasažieru iekāpšanas pakāpiena virsējo paneli, zem tā VID muitas amatpersonas atrada arī speciāli izveidotu konstrukciju, kurā arī atradās "Fest" markas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

Abi autobusa vadītāji apgalvoja, ka neko nezina ne par cigarešu izcelsmi, ne to nonākšanu autobusa konstrukcijā.

Par visiem pārkāpumiem VID sācis administratīvā pārkāpuma lietvedību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!