Foto: DELFI

Investīciju komitejā šonedēļ ir apstiprināts finansējums pēdējam no 12 NATO finansētajiem projektiem Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bāzē "Lielvārde", kur tiks veikta aviācijas degvielas noliktavas būvniecība.

Lai sāktu projekta īstenošanu, Aizsardzības ministrija aicina kvalificētus Latvijā reģistrētus komersantus pieteikties dalībai izsludinātajā starptautisko iepirkumu konkursā, ko veiks NATO Atbalsta aģentūra (NSPA), bijusī NATO uzturēšanas un apgādes aģentūra, aģentūra LETA uzzināja ministrijā.

Tehnisko projektu izstrādājis Latvijā reģistrēts komersants SIA "Olimps". Projektu paredzēts realizēt vienlaicīgi ar NBS bāzes "Lielvārde" lidlauka manevrēšanas ceļu, lidaparātu platformu, angāra, apbruņojuma un smērvielu noliktavu būvniecību.

2010.gada pavasarī projekta apstiprināšana NATO tika apturēta taupības nolūkos, taču šogad jūlijā tika panākta vienošanās par NATO finansējuma piešķiršanu projekta īstenošanai. Projekta finansējums 4,2 miljonu eiro (gandrīz trīs miljonu latu) apmērā ir paredzēts NATO Drošības investīciju programmas ietvaros.

Aviācijas bāzes attīstība ir nozīmīgākais bruņoto spēku ilgtermiņa projekts. Tā īstenošanas gaitā ir paredzēts izveidot starptautiskajiem standartiem un nacionālajām prasībām atbilstošu lidlauku. Šis ir vienīgais valsts aizsardzības infrastruktūras projekts Latvijā, kas tiek īstenots ar NATO līdzfinansējumu. Lēmums par Lielvārdes lidlauka attīstību tika pieņemts 2005.gadā.

2009.gada martā tika atklāta Gaisa spēku Operāciju centra ēka, kurā ir izvietotas visas Gaisa spēku vienības: Gaisa spēku aviācijas bāzes štābs, Aviācijas eskadriļa, Gaisa telpas novērošanas eskadriļa ar Gaisa operāciju centru un Pretgaisa aizsardzības divizions.

Turpinot projektu, tiks veikta lidlauka manevrēšanas ceļu un lidaparātu laukumu būvniecība, gaisakuģu apbruņojuma noliktavas, apsildāma apkopes angāra ar remontdarbnīcām, smērvielu noliktavas un aviācijas degvielas noliktavas būvniecība, sakaru līdzekļu un navigācijas iekārtu iegāde un lidlauka uzturēšanas aprīkojuma iegāde, kā arī tiks iegādāti jauni meklēšanas un glābšanas helikopteri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!