Sestdien Ogrē, sagaidot Latvijas 90. gadadienu un pieminot latviešu strēlnieku cīņas Ogres apkaimē 1916.gada 18.oktobrī, tika svinīgi atklāta piemiņas plāksne Daugavas krastā un piemineklis Ogres Brāļu kapos, ziņo "Ogres Vēstis".
Pēc Eižena Laubes projekta darināto pieminekļu pulciņam (šādi pieminekļi ir uzstādīti Slokā, Ķemeros, Ķekavā, Rēzeknē, Babītē un tepat kaimiņos, Ikšķilē) tagad pievienojies vēl viens - Ogrē.

Par vēsturiskajiem notikumiem latviešu tautas ceļā uz savu, neatkarīgu valsti tagad vēstīs piemiņas plāksne Ogres salā - uz dambja Daugavas krastā, vietā, kur kādreiz atradās «Lauču» mājas. Pēc cīņām Nāves salā un dienesta rezervē 2.Rīgas bataljona strēlnieki 1916.gada 11.oktobrī tika sūtīti ieņemt aizsardzības pozīcijas Daugavas labajā krastā - posmā starp Ogri un Ikšķili. Tūlīt pat pēc ierašanās savā iecirknī viņi saņēma pavēli no 44. krievu kājinieku divīzijas priekšnieka par iebrukumu vācu pozīcijās un gūstekņa sagrābšanu, jo par stāvokli šajā frontes iecirknī jau ilgāku laiku nebija ziņu.

Pusotru stundu pirms pusnakts karavīri sešās laivās pārbrauca pāri upei un izcēlās Daugavas kreisajā krastā. Strēlnieki, kas izkāpa no pirmajām divām laivām pie «Lipstiņiem», ar rokas granātām iznīcināja vācu ložmetēju ar apkalpi.

Tajā brīdī atskanēja krievu artilērijas atbalsta uguns zalves, kurām bija jāveido «vārti» vācu aizsardzības līnijā, lai veicinātu strēlnieku iebrukumu. Tomēr, iepriekš plānojot pārcelšanos, netika ņemts vērā upes straumes ātrums, kā rezultātā karavīri iekļuva artilērijas apšaudes sektorā, un lielgabalu šāviņi trāpīja savējiem. Tajā brīdī sākās vācu pārspēka uzbrukums, tāpēc strēlniekiem, ciešot zaudējumus, nācās atkāpties.

Toreiz vācu gūstekņus sagrābt neizdevās, un bojā gāja 16 latviešu karavīri.

Svinīgais pasākums, godinot latviešu strēlnieku piemiņu, notika sestdien Ogres salā, uz dambja, ar piemiņas zīmes atklāšanu. Tam sekoja lāpu gājiens no jaunatklātās piemiņas zīmes pa dambi, pāri Rīgas - Daugavpils šosejai, gar tautas namu Rīgas ielā, pa Brīvības ielu, Turkalnes ielu uz Ogres Brāļu kapiem, kur pulksten 18 notika jaunā pieminekļa svinīga atklāšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!