Piektdien, 21.maijā, Latvijas Arhitektu savienībā notika Latvijas arhitektūras 2009.gada labāko darbu skates rezultātu paziņošana un Latvijas Arhitektūras gada Lielās balvas pasniegšanas ceremonija. Par 2009.gada labāko darbu tika atzīta Ventspils Pārventas bibliotēka un Gada Lielo balvu – bronzas ananāsu – saņēma projekta autori.

Pārventas bibliotēku, kas atklāta 2009. gada augustā, projektējuši biroja "INDIA" arhitekti Pēteris Bajārs, Ivars Kalvāns, Rūdolfs Jansons, Ieva Baumane, Dina Sotņikova un Ilze Ļuļe. Bibliotēkas interjeru veidojusi Ausma Ķibilde, bet būvkonstrukcijas - "MDK Konstruktori".

Pārventas bibliotēka ir viena no retajām ēkām, kur arhitektūras konkursa ceļā iegūtā ideja bez kompromisiem tika realizēta dzīvē. Bibliotēkas projektā radīta Latvijai netipiska publiska lieltelpa, kas vienlaicīgi nodrošina gan bibliotēkas funkcijas, gan kultūras pasākumu norisi. Ēkas būvprojekta autori ir atteikušies no tradicionālo kāpņu izmantošanas, nodrošinot apmeklētāju plūsmu virzību, savienojot līmeņus ar lēzenu pandusu palīdzību.

Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone ir gandarīta par Pārventas bibliotēkai piešķirto balvu. "Saņemt tik augstu novērtējumu arhitektūrā visas valsts mērogā ir ne tikai liels gods, bet arī atbildība. Atbildība ne tikai par objekta saglabāšanu un uzturēšanu, bet arī par to, ka katra nākamā objekta realizācijā nedrīkstam savu uzstādīto prasību "latiņu" nolaist zemāk. Ir jāturpina iesāktais un jāmēģina vēl labāk. Arhitektūrā iespējas "labāk" ir vienmēr. Tas nebūt nenozīmē, ka par katru jaunu objektu ceram saņemt augstāko novērtējumu, bet jācenšas to darīt ir gan. Liels paldies projekta autoriem par ieguldīto nesavtīgo darbu, par lielisko projekta ieceri un tā precīzu realizāciju, tā ne vienmēr notiek! Paldies arī būvniekiem, kas realizēja šo novatorisko un konstruktīvi stipri sarežģīto būvi," sacīja Dzedone.

Latvijas arhitektūras gada balvas konkurss norisinājās jau piecpadsmito reizi, un tās mērķis ir apzināt un popularizēt kvalitatīvākos risinājumus, lai veicinātu Latvijas arhitektūras un pilsētbūvniecības attīstību. Jāpiebilst, ka šī ir jau otrā reize šo piecpadsmit gadu laikā, kad Ventspils  saņem Gada Lielo balvu arhitektūrā. Pirmo reizi šī balva tika saņemta 2003.gadā par novatorisku pieeju pilsētbūvnieciskajiem risinājumiem projektā - starptautiskā konkursā "Ventspils lineārā centra spēles", kura aktualitāte un analītiskie rezultāti nav mazinājušies arī šodien.

Konkursā - skatē varēja iesniegt divos pēdējos gados izstrādātus un īstenotus arhitektūras projektus, kas tika nodoti ekspluatācijā līdz 2010. gada 15. februārim un uzcelti Latvijā.

Šogad konkursam tika iesniegti 49 darbi. Starp balvu pretendentiem šogad bija sešas savrupmājas, vairāki darījumu un tirdzniecības kompleksi, kā arī tādi ievērojami publiskā labuma arhitektūras darbi kā Dzintaru mežaparks Jūrmalā, dienas aprūpes centrs Latgales priekšpilsētā, teātra nams "Jūras vārti" Ventspilī, Nordea banka Rīgā, Tirdzniecības centrs "Rīga Plaza" u.c. Pirmajā kārtā iesniegtos darbus vērtēja tehniskā žūrija no Latvijas, bet otrajai kārtai izvirzītos 24 darbus vērtēja starptautiska žūrija, kurā darbojās Spānijas, Lietuvas, Igaunijas un Vācijas arhitekti.

Tāpat jāpiebilst, ka Pārventas bibliotēka Ventspilī atzīta arī par pagājušā gada labāko jaunbūvi Latvijas Būvnieku asociācijas rīkotajā skatē "Gada labākā būve Latvijā 2009". Pārventas bibliotēku pēc Ventspils pilsētas pašvaldības pasūtījuma būvēja Ventspils būvkompānija "Pilsbūve".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!