Foto: LETA
"Galactico" tirdzniecības centru attīstītājs SIA "Linstow Center Management" ("Linstow") atzīst, ka pērn oktobrī tirdzniecības centrā "Alfa" iebruka uzņēmuma "Re&Re" būvēts jumts 90 kvadrātmetru platībā, biznesa portālam "Nozare.lv" apliecināja "Linstow" pārstāve Evija Ansonska.

Viņa pastāstīja, ka negadījums "Alfā" pērn notika divos posmos. Vispirms 5.oktobra rītā pirms darba laika vētrā tika norauta tirdzniecības parka fasāde, kā rezultātā naktī uz 6.oktobri iebruka jumts.

"Veikalā strādājošo un klientu informēšana nebija nepieciešama, jo negadījumi notika pēc darba laika," šī fakta noklusēšanu gada garumā skaidroja Ansonska.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) šovakar raidījumā "Panorāma" sacīja, ka ar šādu faktu šodien uzzinājis no medijiem. Uz tirdzniecības centru "Alfa" rīt brauks būvvaldes pārstāvji, lai apsekotu, kas tur notiek un vai konstrukcijas ir drošas.

Informāciju par notikušo internetā atklāja kāda persona, kas sevi dēvēja par "T/C Alfa darbinieci". Iespējams, ka šis stāsts tīmeklī klejoja jau kādu laiku, bet pirms Zolitūdes traģēdijas palika nepamanīts.

"Nākamajā naktī no zemes tika noslaucīts "Bik Bok" veikals, un viss korpuss - nopludināts. Visu noslēpa t/c "Alfa" vadība, un veikala īpašnieki pateica saviem darbiniekiem, lai neviens neizpļāpājas, jo draudēja ar atlaišanu," rakstīja anonīmā "Alfas" darbiniece.

Ansonska skaidroja, ka naktī uz 6.oktobrī secīgi iegruva jumta daļa apmēram 90 kvadrātmetru platībā virs veikala "Bik Bok".

"Iegruvuma iemesls bija aizsērējusi lietus noteka," sacīja Ansonska.

"T/C Alfa darbiniece" rakstīja, ka pēc jumta iebrukšanas tika slēgts viss konkrētais tirdzniecības centra korpuss. "Visi domāja, ka tas atlūzušās sienas dēļ. Tikai sagadīšanās dēļ iekrita vienā laikā ar nobrukušo sienu. Kamēr netiek zaudētas dzīvības, diemžēl šādus notikumus noklusē," secināja viņa.

"Linstow" pārstāve skaidroja, ka fasāde tika norauta "Alfas" trešās kārtas ēkas būvniecībā tapušajai daļai pie A ieejas. Šo būvniecības kārtu būvēja uzņēmums "Re&Re".

Abi negadījumi notika ārpus centra "Alfa" darba laika, tāpēc mediji tika informēti tikai par vētras izraisītiem "Alfa" fasādes bojājumiem. Tirdzniecības centrs uz laiku tika slēgts, lai veiktu rekonstrukcijas darbus.

Atjaunošanas darbos tika iztērēti ap 150 000 latu. Atjaunošanas darbus veica uzņēmums SIA "Aile".

Sarunā veikala "Bik Bok" pārvaldošā uzņēmuma SIA "Varner Baltija" pārstāvis Edmunds Možeiko biznesa portālam "Nozare.lv" ne apstiprināja, ne noliedza izplatīto informāciju. Viņš vien norādīja, ka nav kompetents un pilnvarots par to runāt.

"Turklāt tas notika jau pirms vairāk nekā gada, un vairs nav būtiski. Precīzi nepateikšu zaudējumu apmēru, bet tie bija vairāki tūkstoši. Droši varu teikt, ka cietušo vai upuru negadījumā nebija, jo jumta daļa iebruka naktī," skaidro Možeiko.

Bijušais tirdzniecības centra "Alfa" vadītājs Zigmunds Vīķis, kura vadības laikā notika jumta iebrukšana, atteicās no jebkādiem komentāriem, vien piebilstot, ka negadījums "Alfā" noteikti nav nekādā veidā saistīts ar to, ka viņš vairs nav šī centra vadītājs.

Sociālajos tīklos tika izplatīta informācija arī par "Alfa" autostāvvietu, to paveica kāds cilvēks, kurš sevi dēvē par "būvinženieri Ivaru". Viņš pauda bažas par šīs autostāvvietas drošību, rakstot, ka savu auto nenovietotu pārpildītā daudzstāvu autostāvvietā, pirms nav veikta ekspertīze un publiski paziņots par sabiedriskās būves drošību vai pastiprināšanu.

"Cik esmu novērojis, vismaz gadu visi nesošie rīģeļi (dzelzsbetona sijas) ir saplaisājuši, kas nozīmē, ka nespēj izturēt slodzi. Ja dzelzsbetonā parādās plaisas pēc daudziem gadiem, tad ir skaidrs, ka konstrukcijas ir nogurušas," vēstīja Ivars.

Būvinženieris pēc savām atklāsmēm no sociālajiem tīkliem ir pazudis, bet, kā šodien novēroja biznesa portāls "Nozare.lv", "Alfas" daudzstāvu autostāvvieta ir neraksturīgi tukša.

Lai novērstu jebkādas "Alfa" apmeklētāju šaubas par autostāvvietas drošību, "Linstow" šodien pasūtījuši atkārtotu tās auditu, informēja Ansonska.

Viņa uzsvēra, ka "Linstow" visos apsaimniekotajos tirdzniecības centros - "Alfa", "Galerija Centrs", "Mols", "Dole", "Origo" -, vēl pirms veikala "Maxima" nelaimes ir veicis nopietnas visu ēku pārbaudes.

"Galactico" tirdzniecības centru - "Alfa", "Galerija Centrs", "Mols", "Dole", "Origo" - attīstītājs un nekustamā īpašuma apsaimniekotājs "Linstow" Latvijā darbojas jau 16 gadus. Kopējā apsaimniekojamā tirdzniecības centru platība Latvijā ir 230 000 kvadrātmetru, bet visā Baltijā - 275 000 kvadrātmetru. "Linstow" apsaimnieko arī lielāko tirdzniecības centru Igaunijā "Ülemiste".

Kā ziņots, "Linstow" apgrozījums 2012.gadā bija 4,35 miljoni latu, un tas ir par 6,1% lielāks nekā 2011.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija. 2011.gadā "Linstow" apgrozījums bija 4,1 miljons latu. "Linstow" pērn strādāja ar 2,31 miljona latu peļņu, kas ir par 13,8% mazāka nekā 2011.gadā gūtā 2,68 miljonu latu peļņa.

"Linstow" vienīgais īpašnieks ir Norvēģijas uzņēmums AS "Linstow Center Development".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!