Gaujas augštecē sākusies neliela ūdens līmeņa pazemināšanās un aizvadītajā diennaktī pie Valmieras ūdens līmenis krities jau par četriem centimetriem, bet ūdens līmeņa celšanās turpinājusies pie Siguldas un Carnikavas.

Aizvadītajā diennaktī pie Siguldas Gaujā ūdens līmenis cēlies par 13 centimetriem, bet pie Carnikavas par pieciem centimetriem, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Arī Daugavas augštecē Krievijas un Baltkrievijas teritorijā ūdens līmenis sācis pazemināties. Ūdens līmenis Daugavā krities arī Latvijas teritorijā līdz Daugavpilij, bet līdz Jēkabpilij līmenis diennaktī cēlies par diviem līdz pieciem centimetriem.

Nedaudz ūdens līmenis aizvadītajā diennaktī cēlies arī Aiviekstes augštecē - par diviem centimetriem un Salacā - par astoņiem centimetriem.

Kā norādīja hidrologi, Latvija upes ir sasniegušas šā pavasara maksimālo ūdens līmeni, līdz ar to tuvākajā laikā jau sāksies ūdens līmeņa pazemināšanās. Par dažiem centimetriem ūdens līmenis tuvākajā dienā varētu vēl paaugstināties vietām Gaujā un Daugavā.

Lielākajā daļā Latvijas upju jau ir sākusies ūdens līmeņa pazemināšanās, piemēram, Lielupē visās novērojumu stacijās upe ir atgriezusies savā gultnē. Staļģenē upes ūdens līmenis diennaktī pazeminājies par 25 centimetriem, bet upes lejtecē līmenis pazeminājies par 10 līdz 12 centimetriem. Arī Kurzemes upēs ūdens līmenis krities par 10 līdz 15 centimetriem.

Apgalvot to, ka plūdi ir beigušies, nevar, jo daudzās upēs ūdens līmenis joprojām ir augsts un joprojām ir saglabājušās applūdušas teritorijas. Tuvāko dienu laikā upēs sāksies ūdens līmeņa pakāpeniska pazemināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!