Foto: EPA/LETA
Kamēr īstie ornitologi nespēj nosargāt savas ietekmes jomas no pakaļdarinātiem amata brāļiem, pašvaldības dod zaļo gaismu jaunu vēja ģeneratoru stabu būvēšanai putniem it kā nozīmīgās teritorijās, sestdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā rīta avīze".

Nule Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) viedokli par ignorējamu atzinusi Ventspils novada dome. Pašvaldība tā arī netika skaidrībā, kurai nevalstiskajai putnumīļu organizācijai ticēt un kuras atzinumu vērtēt kā stiprāku. Ornitoloģijas biedrība pateica, ka Krievlauki un Kamārces pļavas ir nozīmīga putnu migrācijas teritorija, tāpēc konkrētajos īpašumos - Rutki un Aivas - propellerus būvēt nedrīkst. Taču drīz vien uzradās cita sabiedriska organizācija Baltijas Ornitologu asociācija, kas deva gluži pretēju atzinumu - būvēt drīkst.

Projekta īpašnieks un virzītājs Renārs Liepiņš pavasarī nemaz neslēpa, ka Baltijas Ornitologu asociācijas nodibināšana ir atbildes reakcija uz nelabvēlīgo LOB atzinumu. Acīmredzot šis šaha gājiens izrādījies veiksmīgs, jo pagājušajā nedēļā Ventspils novada dome apstiprināja projekta detālo plānojumu. Vicemērs Māris Dadzis skaidro, ka dome ilgstoši taujājusi pēc padoma Vides ministrijai, tā sūtījusi pie Dabas aizsardzības pārvaldes, pārvalde atkal ieteikusi veikt izmeklēšanu un atmaskot viltus ornitologus. Galu galā pašvaldība metusi mieru šīm neauglīgajām darbībām un paļāvusies tikai uz Latvijas Ornitoloģijas biedrības apstrīdēto Reģionālās vides pārvaldes atzinumu, kas atļauj vēja ģeneratoru būvniecību 1,5 kilometru platā joslā gar Ventspils dzelzceļa līniju. Finālā arī Dabas aizsardzības pārvalde piekritusi, ka liela ļaunuma no tā putniem nebūs.

Izšķirošajā balsojumā noteicošais arguments bijis tas, ka ornitologu darbību uzraugošās institūcijas iecerei neiebilst. Un arī novada teritorijas plānojumā šīs pļavas iezīmētas kā ražošanas un tehniskās apbūves teritorija. Tātad, atteikt 20 ģeneratoru uzsliešanu zemes īpašniekam nav pamata. Jo īpaši tādēļ, ka novads vēja enerģijas ražošanu pasludinājis par vienu no saimnieciskās darbības atbalstāmajām prioritātēm.

Latvijas Ornitologu biedrības vadītājs Viesturs Ķerus, uzzinājis par organizācijai un, iespējams, arī putniem nelabvēlīgo lēmumu, solās "tā to lietu neatstāt". Tomēr maz ticams, ka īstajiem ornitologiem izdosies pasargāt no apbūvēšanas dzērvju nolaišanās un ieskriešanās joslu pie dzelzceļa. Tādā gadījumā putniem nāksies pārskatīt savus līdzšinējos migrācijas maršrutus un atpūtas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!