Lai gan partija "Latvijas ceļš" (LC) un Latvijas Pirmā partija (LPP) uzskata, ka nepilsoņiem jāļauj vēlēt pašvaldības, tuvākajā laikā LPP/LC nerosinās šādus likuma grozījumus. LPP priekšsēdētājs Ainārs Šlesers uzskata, ka Latvijas pilsoņiem pašiem jāizlemj šis jautājums, tādēļ 2009.gadā vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām būtu jāorganizē referendums par to.

Šlesers portālam "Delfi" sacīja, ka pēc LC sestdien notikušās konferences, kurā pieņemts lēmums atbalstīt nepilsoņu tiesības vēlēt pašvaldības, abu partiju vadība vienojusies, ka par šo jautājumu nebūtu vēlams diskutēt parlamenta līmenī, jo deputātu lēmums varētu neatspoguļot tautas gribu, tādēļ nepieciešams referendums.

"Referenduma organizēšana – tas varētu būt sava veida kompromiss," sacīja Šlesers, norādot, ka par šo jautājumu "nebūtu vēlams spekulēt Saeimas vai valdības līmenī", ko LPP/LC arī nedarīšot.

Jau vēstīts, ka LC konferencē "Pilsonība un vēlēšanu tiesības. Sarkanās līnijas iecietībā" sestdien izskanēja aicinājums izdarīt grozījumus Pilsonības likumā un dot pašvaldību vēlēšanu tiesības nepilsoņiem. Ar šādiem priekšlikumiem likumu grozījumiem vairākkārt Saeimā vērsušies kreisās opozīcijas, tostarp apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāti, taču parlamentāriešu vairākums tos līdz šim noraidīja.

Iepriekš neoficiāli izskanējis, ka jautājums par nepilsoņu tiesībām vēlēt pašvaldības ir viens no priekšnosacījumiem LPP un SC iespējamajai sadarbībai. Šlesers patlaban izvairīgi komentē sadarbības iespējas, norādot, ka rudenī LPP, LC un reģionālās partijas varētu pieņemt lēmumu "par konsolidāciju", uz kuru varētu tikt aicināti arī citu politisko spēku pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!