Valsts kontroles kolēģija ir izskatījusi revīzijas rezultātus par Rīgas domes Vides departamenta pasūtījumu par tiesībām veikt Pilsētas kanāla un kanālmalas apstādījumu rekonstrukcijas 2.kārtas darbus, kā arī par pilsētas kanāla krastu apzaļumošanu un konstatējusi vairāku reglamentējošo normatīvo aktu neievērošanu.
Tiesības veikt pašvaldības pasūtījumu visa kanālmalas rekonstrukcijas projekta ietvaros ieguva SIA "Skonto Būve". Valsts kontrole konstatējusi, ka pašvaldības izsoļu procedūras ir formālas un to norisē neesot ievērotas vairākas reglamentējošo normatīvo aktu prasības.

Saskaņā ar Valsts kontroles sniegto informāciju pilsētas kanāla un kanālmalas apstādījumu rekonstrukcijas pirmās kārtas veikšanai dome piešķīra 690 286 latus, no tiem 684 130 latus - rekonstrukcijas darbu veikšanai, un 6156 latus - būvdarbu uzraudzības segšanai.

Ģenerālā darbuzņēmuma līgumam starp Vides departamentu un SIA "Skonto Būve" papildus tika noslēgti pieci vienošanās protokoli, kas, kā uzskata Valsts kontrole, ne tikai ievērojami sadārdzināja, bet arī pagarināja projekta izpildi.

Kā atzīst Valsts kontrole, lai gan kanāla rekonstrukcijas pirmā kārta vēl nebija pabeigt, tika parakstīts darbu pieņemšanas un nodošanas akts. 2000.gada aprīlī domē notika izsole par kanāla 2.kārtas hidrotehnisko darbu veikšanu. Arī šajā konkursā uzvarēja "Skonto Būve", noslēdzot līgumu par 3 981 096 latiem.

Lai ātrāk pabeigtu hidrotehniskos darbus, 2000.gada septembrī dome tā gada darbu finansējumu palielināja par 800 000 latu, turklāt "pasūtītājs izmantoja viena pretendenta piedāvājuma izskatīšanas metodi", un jau 2000.gada novembrī "Skonto Būve" saņēma tiesības veikt veco "koka rievsienu" bojājumu likvidēšanu par 720 304 latiem.

Lai līdz pilsētas 800 gadu jubilejas svinībām sakoptu kanāla krastus, Vides departaments nolēma 50 000 latu piešķirt kanāla apzaļumošanai. Tad tikusi veikta cenu aptauja un līgums 48 498 latu vērtībā par kanālmalas apzaļumošanu tika noslēgts ar pašvaldības uzņēmumu bezpeļņas organizāciju "Rīgas dārzi un parki".

Ņemot vērā, ka šā uzņēmuma direktors Agnis Kalnkaziņš ir Rīgas domes Vides komitejas loceklis un piedalījās komitejas sēdē, Valsts kontrole viņa rīcībā saskata korupcijas novēršanas likuma pārkāpšanas pazīmes, un par to informējams Valsts ieņēmumu dienests.

Turklāt pērn jūlijā tika izsolīti kanāla un kanālmalas apstādījumu rekonstrukcijas 2.kārtas ietvaros veicamie apzaļumošanas darbi. Arī šajā izsolē uzvarēja "Skonto Būve", ar kuru tika noslēgts līgums par 1 007 786 latiem, paredzot, ka darbi jābeidz līdz šā gada februārim, taču šā gada 1.janvārī no līguma kopsummas darbi bija izpildīti par 528 208 latiem jeb 52,4%.

Kopumā kanāla un kanālmalas rekonstrukcijai iztērēti 6 222 640 lati. No kanāla rekonstrukcijas laikā faktiski izpildītajiem darbiem neparedzētie darbi veikti par 1 055 172 latiem jeb 17%.

Valsts kontrole uzsver, ka kanāla un kanālmalas rekonstrukcijas 1.kārtas darbi tika izsolīti bez finansiāla pamatojuma, piedāvājuma vērtēšanai un salīdzināšanai tika izmantoti mazsvarīgi kritēriji, piemēram, nodokļu nomaksa, turklāt bez Rīgas domes finansiāla seguma starp Vides departamentu un "Skonto Būvi" tikušas noslēgtas papildu vienošanās par 43 551 latu. Lai gan neparedzētiem darbiem veco "koka rievsienu" rekonstrukcija tika izsolīta par 720 304 latiem, līgums tika noslēgts par 722 615 latiem.

Valsts kontrole uzskata, ka līdzekļu piešķiršana un darbu izpilde kanāla un tā malas rekonstrukcijas laikā neatbilda likumam par valsts un pašvaldību pasūtījumu mērķiem, un nolēma vērst Rīgas domes uzmanību par neprofesionālu pašvaldības pasūtījuma izsoļu organizēšanu, nekonkrētu pienākumu sadali starp domes departamentiem, kā arī neekonomisku līdzekļu piešķiršanu un citiem pārkāpumiem.

Kā aģentūra LETA uzzināja domē, Rīgas mērs Gundars Bojārs Valsts kontroles kolēģijas atzinumu ir nodevis izvērtēšanai domes Audita pārvaldei, un par tālāko rīcību lems pēc pārvaldes izvērtējuma saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!