Foto: F64
Kopenhāgenas ANO klimata konference, visticamāk, beigsies, neizvirzot ambiciozus mērķus, piektddien Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Pašlaik izskatās, ka konferencē izdiskutētie jautājumi kļūs tikai par pamatu, uz kura balstīsies jaunu klimata izmaiņu ierobežošanas līguma izstrāde.

Pēc premjera vārdiem, lielākās problēmas nonākt pie iecerētā rezultāta rada Ķīnas delegācijas nostāja. Sākotnēji bijis mērķis panākt vienošanos par izmešu samazināšanu par 50%, taču pašlaik izskatoties, ka labākajā gadījumā izdosies vienoties par 20% samazinājumu.

Savukārt LTV "Nakts ziņās" vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) prognozēja, ka dokumenta projekts, kuru patlaban izstrādā ASV un Ķīna, būs nesalīdzināmi vājāks, nekā tas variants, kas bija aktuāls piektdienas rītā. Viņš atzina, ka šis dokuments būs politisks un nevis juridisks, kas paredzētu kādus konkrētus pienākumus. Vējonis piebilda, ka topošais dokuments, visticamāk, neatbildīs pasaules cerībām, kādas bija, sagaidot šo konferenci.

Kā ziņots, ASV prezidents Baraks Obama un Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao piektdien Kopenhāgenā ANO klimata konferencē sarunās panākuši progresu svarīgākajos jautājumos, kuru neatrisināšana apdraud izredzes noslēgt jaunu klimata izmaiņu ierobežošanas līgumu.

Veņs un Obama pēc sarunām likuši savām delegācijām sēsties pie galda un izstrādāt vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!