Foto: F64
Uzņēmēji ir vienīgais avots, ar kura enerģiju un entuziasmu valsts var tikt vaļā no parādiem, tāpēc Tautas partija (TP) iestājas par viņu interešu lobēšanu, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atklāj TP priekšsēdētājs Andris Šķēle.

Šķēle norāda, ka TP nopietni apsver iespēju nākamajās Saeimas vēlēšanās kandidēt jaunā politiskā apvienībā, un nenoliedz, ka tas varētu būt sadarbībā ar uzņēmējiem.

"Svarīgi ir panākt, lai uzņēmēju šaubas par valsts pozitīvu attīstību mazinātos, lai viņiem būtu savs politiskais lobijs. Uzņēmēji ir izslāpuši ne tikai pēc profesionāla, bet arī politiska lobija. Latvijā viņi nemitīgi tiek ignorēti," norāda Šķēle.

TP priekšsēdētājs uzskata, ka Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un citas nozares asociācijas īsti nepārstāv uzņēmēju intereses, jo arī tām ir pasūtījumi no valdības. Tām par labu esot pārdalīti publiskie līdzekļi, lai varētu nodrošināt atsevišķus projektus. Šķēle uzskata, ka šīs organizācijas neiestāsies pret kaut ko, kas varētu ietekmēt publisko līdzekļu iegūšanu.

"Par šīm organizācijām nevar runāt kā par neatkarīgām un tādām, kas nav mantiski saistītas ar varas pārstāvjiem," tā TP vadītājs.
Šķēle atklāj, ka partijai attiecības ar uzņēmējiem ir ļoti būtiskas, jo viņi ir tie, kas patlaban TP visbiežāk uzrunā. Tāpēc partijas vadītājs tiekas ar uzņēmējiem gan Rīgā, gan arī rajonos.

Vaicāts par iesaistīšanos vakar nodibinātajā sabiedriskajā organizācijā "Par labu Latviju", kuru veido uzņēmēji un pilsētu mēri, tostarp arī no TP, Šķēle atzīst, ka viņš aicinājumu iesaistīties organizācijā nav parakstījis, jo vispirms partijai esot jālemj par savu attieksmi pret šādu soli.

Kā ziņots, vakar nodibināta jauna sabiedriska organizācija "Par labu Latviju", kuru veidos uzņēmēji un pilsētu mēri, kuri pārstāv Tautas partiju (TP) un LPP/LC, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.
Manifestu vēl nav parakstījis LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers un TP priekšsēdētājs Andris Šķēle.

Kustības "Par labu Latviju" dibinātāji ir cilvēki, kuri savu un savu bērnu nākotni saista ar Latviju - viņi vēlas šeit dzīvot, strādāt un maksāt nodokļus. Kustība plāno nākt ar labiem darbiem jau tagad, negaidot vēlēšanas. Kustībai ir aicināts pievienoties ikviens domubiedrs.

Kustības dibinātāji uzskata, ka Latvija savu potenciālu vēl nav apjautusi. Tas guļ apsegts ar mākslīgi iepotētu neticību saviem spēkiem, ar uzpūstu paškritiku un uzspiestu kauna sajūtu. Kopš neatkarības atgūšanas ir pārāk skaļi runāts par slikto un pārāk klusu - par labo. Tūkstošiem noslēptu veiksmes stāstu. Miljoniem izceltu neveiksmju. Teicieni "Man kauns, ka esmu latvietis", "Es mīlu šo zemi, bet ienīstu valsti" ir saindējuši Latvijas pašapziņu.

Kustības dibinātāji vienojas, lai aizstāvētu Latvijas nacionālās intereses šī jēdziena plašākajā nozīmē. Tas nozīmē cīnīties ne vien par Latvijas kultūru, bet arī labklājību. Tas nozīmē konkurēt ar pasauli ne vien sportā, bet arī ekonomikā. Tas nozīmē cienīt citas valstis, bet zināt arī savas intereses. "Mēs nākam, lai darītu Latviju labāku. Garīgi. Politiski. Ekonomiski. Cilvēciski," deklarē manifesta autori.
"Mums nevajag uzticību avansā. Ikviens no mums devis, dod un ir gatavs dot Latvijai vairāk, nekā to prasa pienākums. Šodien mēs aicinām Tevi: pievienojies! Nav svarīgi, kur Tu dzīvo, cik Tev gadu, kādā valodā Tu runā. Svarīga ir Tava vēlme palīdzēt Latvijai. Ne rīt. Ne kaut kad pēc vēlēšanām. Šodien. Izdari labu. Ierīko rotaļlaukumu. Sakop mežu. Iestādi koku. Labs darbs runā skaļāk par tūkstoš solījumiem. Un labus darbus Latvijai tiešām vajag," teikts kustības manifestā.

Kustības manifestu parakstījuši Gunārs Ķirsons, Ieva Plaude-Rēlingere, Guntis Belēvičs, Aleksejs Šeiņins, Andrejs Ēķis, Valērijs Maligins, Jānis Lāčplēsis, Guntis Rāvis, Aleksandrs Milovs, Edvīns Bartkevičs, Juris Savickis, Atis Sausnītis, Nikolajs Stepanovs, Raimonds Munkevics, Ivars Strautiņš, Valdis Lejnieks, Vladimirs Kabaškins, Gints Šķenders, Leonīds Salcevičs, Valērijs Igaunis, Andrejs Feldmanis, Ainārs Pauniņš, Inesis Boķis, Kirovs Lipmans, Jānis Vilnītis, Viesturs Koziols, Rafails Deifts, Andrejs Ceplītis, Jānis Naglis, Janīna Jalinska, Ivars Kalvišķis, Antons Kiščenko, Uldis Osis, Andrejs Loze, Andris Zorgevics, Jānis Pumpurs, Rihards Melngailis, Sergejs Maksimovs, Arvīds Mēters, Aldis Adamovičs, Inga Bērziņa, Aivars Borovkovs, Dainis Liepiņš, Ēriks Igaunis, Helmuts Balderis-Sildedzis, Aivars Ločmelis.

Šlesers žurnālistiem pauda gandarījumu, ka par pozitīvām pārmaiņām valstī ir izdevies vienoties tik daudziem sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, un piebilda, ka pats varētu atbalstīt manifestu pēc tam, kad atbalstu tam būs paudis LPP/LC kongress. "Esmu gandarīts, ka sabiedrībā pazīstami cilvēki vienojas par mērķi palīdzēt valstij, un man ir prieks, ka šī kustība jau ir spējusi tik daudzus apvienot," sacīja Šlesers un pauda cerību, ka kustība apvienos vēl vairāk cilvēku.

Šlesers nesniedz skaidru atbildi, vai cilvēki, kas ir apvienojušies minētajā kustībā, veidos arī deputātu kandidātu sarakstu 10.Saeimas vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!