Kinonakts Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī 10.jūlijā plkst.22:30.

Kinonakts Jūras svētku vakarā Ventspils muzejā notiks jau piekto gadu un tradicionāli tiks izrādīta filma, kurai ir kāds sakars ar jūru vai Ventspili. Šogad muzejs centīsies apvienot gan vietas, gan laika kontekstu. Sadarbībā ar Digitālo centru tiks izrādīta Rolanda Kalniņa filmas Piejūras klimats (1974)daļa un 20.gs. 80.gadu nogalē Ventspils kinoamatieru dokumentēto tā laika notikumu materiāli.

Latviešu kinoklasiķis Rolands Kalniņš tikko bija radījis aizdomīgo filmu Četri balti krekli un, strādājot pie formas ziņā novatoriskā darba Piejūras klimata, saņēma cenzūras rīkojumu iznīcināt filmu, atļaujot saglabāt tikai 870m darba materiāla. Filmā Piejūras klimats filmējušies Arnolds Liniņš, Uldis Dumpis, Rolands Zagorskis, epizodiskā lomā redzama Mirdza Martinsone. Ar autora laipnu atļauju filmas  darba materiāls tiks izrādīts Kinonaktī.

Citus savējos ventspilnieki varēs meklēt un atrast dokumentālajos kadros, kuros redzami fragmenti no krāšņi svinētajiem zvejnieku svētkiem Staldzenē (1989), vai Starpkolhozu celtniecības organizācijas nozīmīgās 20.gadu jubilejas skatos, kur pazib arī mūsdienu Ventspils dzīvē nozīmīgas sejas. Jaunākajai paaudzei pārsteigums būs kadri no talkas Ventspils pilī, kur tagadējais pilsētas simbols izskatās gandrīz neatpazīstams- pils pagalmā aug bērzi un būvgružu kārta sniedzas teju 2metru augstumā. Atmodas laika pirmie mītiņi un sarkanbaltā karoga pacelšana virs toreizējās Ventspils muzeja ēkas, Akmeņu ielā 2 (Digitālais centrs) ir pilsētai svarīgās garīgās kustības piemēri. Izglābtos materiālus iecerēts apkopot lielākā projektā sadarbībā ar Ventspils muzeju, lai arī divdesmit gadus senā pagātne rastu savu atbilstīgo vietu. Materiālus izglābuši Endijs Apse, Ilgmārs Heniņš un Juris Presņikovs.

Kinoseansa kopējais ilgums būs aptuveni stunda. Lai vakars sildītu ne tikai sirdis, pilskrogs Melnais Sivēns cienās kinomīļus ar kakao.

Ieeja - Ls1.50, Ls0,75.

Ventspils muzejs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!