Foto: EPA/LETA
Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs oficiāli lūdza Latvijas palīdzību ārkārtas situācijas Krievijā noregulēšanā, ko izraisījuši plašie mežu ugunsgrēki, portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrija.

Lūgumu vēstnieks izteica pirmdien, tiekoties ar iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci (JL) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieku, ģenerāli Ainaru Penci.

Krievijas vēstnieks iekšlietu ministrei un VUGD priekšniekam iesniedza notu, kurā uzskaitīti dažādi tehniskie līdzekļi, kas ir vitāli nepieciešami, lai normalizētu situāciju Krievijā, un lūdza izskatīt iespēju tos nosūtīt uz Krieviju. Šo tehnisko līdzekļu skaitā ir mežu kultivatori, individuālie aizsargtērpi un elpošanas aparāti, sūkņi, moduļa tipa mobilie dzēšanas sūkņi u.c. tehniskie līdzekļi.

Pencis informēja Krievijas vēstnieku, ka šobrīd VUGD ir gatavs uz Krieviju nosūtīt divas pilnībā aprīkotas autocisternas, kurās ir izvietoti gandrīz visi tehniskie līdzekļi, ko Krievijas puse lūdz, kā arī 12 glābējus.

Tikšanās laikā abas puses vienojās, ka VUGD nekavējoties sazināsies ar Krievijas Ārkārtas situāciju ministriju un saskaņos, kurus tehniskos līdzekļus no Krievijas lūgtā, Latvija var nosūtīt mežu ugunsgrēku dzēšanai. Ja Krievijas ministrija piekritīs, tad nekavējoši uzsāks izbraukšanas dokumentu kārtošanu un Latvijas ugunsdzēsēji iespējams jau pirmdien dosies uz Krieviju piedalīties mežu ugunsgrēku dzēšanā.

Ka vēsta kaimiņvalsts medji, kopumā cīnīties ar ugunsgrēkiem Krievijai palīdz 12 valstis. Tās nodrošina tehniku, ekipējumu, kā arī ekspertus un ugunsdzēsēju vienības. Francija pirmdien uz Krieviju nosūtījusi arī ugunsdzēsēju helikopteru "Dash 8", kas spēj pārvadāt 10 tonnas ūdens. Specializētas lidmašīnas un helikopterus nosūtīja arī Baltkrievija, Ukraina, Kazahstāna, Azerbaidžāna, Turcija un Itālija.

Jau ziņots, ka stiprs karstums, kas jūnija vidū sākās Krievijas centrālajos rajonos, izraisījis mežu un purvu ugunsgrēkus visā Krievijā, un tā rezultātā, piemēram, galvaspilsēta ietīta dūmakā jau vairākas nedēļas. Sinoptiķi prognozē, ka smogs saglabāsies līdz otrdienai.

Atbildīgie dienesti konstatējuši, ka tvana gāzes koncentrācija gaisā 6,6 reizes pārsniedz pieļaujamo, bet dažādu sanešu daudzums gaisā esot 3,2 reizes vairāk par pieļaujamo. Maskavas iedzīvotāji sākuši sūdzēties ne tikai par grūto elpošanu, bet arī par kodīgo dūmu nonākšanu acīm.

Krievijā vēl palielinājies postošo mežu ugunsgrēku skaits un kopumā stihijā gājuši bojā 52 cilvēki. Uguns plosās 17 federācijas apgabalos, septiņos reģionos izsludināts ārkārtas stāvoklis. Vietām ir izdeguši veseli ciemati.

Dūmi no Krievijas centrālajā daļā degošajiem meža un kūdras ugunsgrēkiem izpletušies trīs tūkstošu kilometru platībā no rietumiem uz austrumiem un pacēlušies līdz pat stratosfērai 12 kilometru augstumā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!