"Paipalu oliņas, vismaz "Olalā" paipalu oliņas noteikti, ledusskapī vispār labāk neturēt. Ledusskapī visi produkti paliek mazliet garšā līdzīgi. Turklāt, ja aukstas olas liks vārīt, tām būs šoks, būs grūti nolobīt un dzeltenums nebūs vidū. Mēs iesakām turēt paipalu olas istabas temperatūrā, būs ilgi svaigas tāpat un labāk garšos.
Lobīšanas mākslas pamatā ir ūdens – jā, daudz kas no ūdens atkarīgs. Nevar izlaist nevienu no vārīšanas etapiem, un tie ir šādi.
Uzliec vārīties katlu ar ūdeni. Oliņas ieliec siltā ūdenī citā traukā. Kamēr ūdens vārās, otrā traukā lēni maisi oliņas. Maisot dzeltenums tajās nostājas pa vidu. Bieži oliņām dzeltenums ir pie vienas malas. Pēc vārīšanas lobot tajā vietā to visbiežāk pārplēsīsi. Bet, siltā ūdenī maisot, olas dzeltenums nostājas pa vidu un pēc tam vārot tā arī paliek.
Kad ūdens uzvārījies, liec oliņas vārošajā ūdenī. Pēc trīs minūtēm tās būs cietas. Ja gribas pusmīkstu oliņu, jāvāra pusotra minūte, ne ilgāk! Kad izvārījušās, jāmēģina no krāna notecināt, cik vien var, aukstu ūdeni, kurā oliņas likt, ja ir, tad liec ledus ūdenī.
Atdzesē olas minūtes desmit, nevajag steigties.
Sasit čaumalu – paipalu oliņai ir ļoti izturīga plēvīte, viegli sasist. Starp rokām mazliet parīvē un iemet vēlreiz aukstajā ūdenī, lai ūdens tiek zem sasistās čaumalas, lobīšana būs pavisam viegla. Oliņas resnākajā gala zem čaumalas ir gaisa burbulītis, to plēš vaļā, un čaumala pati nāk nost. Ja vēl negrib lobīties, ieliek vēlreiz ūdenī un ūdens tiek zem plēvītes, un tad nolobīt ir pavisam viegli."
Paipalu olas skotu gaumē
Lai gan ierasts, ka šo uzkodu – fritētas gaļas bumbas, kuru viducī paslēpusies ola, gatavo ar vistu olām, to, protams, var padarīt šarmantāku, ja izmantosi paipalu oliņas. Pats gatavošanas process ir ķēpīgs, tomēr tas arī ir labs veids, kā mājsēdes periodā pārsteigt ģimeni nesteidzīgākās brīvdienu brokastīs.
Pilngraudu maizītes ar lasi, avokado un paipalu olām
Gatavojot lašmaizītes, parasti izmantojam baltmaizi, dāsni pārziežot to ar sviestu. Lai brokastis būtu ne vien gardas, bet arī veselīgas, baltmaizi aizstāj ar šķiedrvielām bagāto graudu maizi, bet sviestu – ar minerālvielām un vitamīniem bagāto avokado. Recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi".
Rudenīgie riekstu ķirbja salāti
Riekstu ķirbi "saprecinot" vienā šķīvī ar rukolu, baravikām, cieto sieru un paipalu olām, gardais iznākums pārliecinās pat tos, kuri apgalvo, ka ar ķirbjiem ir uz "jūs". Recepti sagatavojusi Linda Vilmansone-Virbule "Fiskars" rīkotajās kopā gatavošanas brokastīs.
Salāti ar vārītu vistu, ananasiem un paipalu olām
Tik gardi salāti, ka mēli var norīt!
Laša tartars ar avokado un vārītu paipalu olu
Skaists galda papildinājums – vienkārši pagatavojams laša tartars ar avokado un paipalu olu.
Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām
Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".
Vakariņu maizītes ar biezpienu, paipalu olām un tītara šķiņķi
Gardas maizītes nav domātas brokastīm vien – vakariņās izsalkumu remdēt palīdzēs rudzu maizītes ar paipalu olām un šķiņķi. Lai našķis būtu veselīgāks, smēriņam izmanto vājpiena biezpienu un grieķu jogurtu. Receptes autore ir Linda Vilmansone, viena no raidījuma "Gatavo 3" kulinārēm.