Foto: Reuters/Scanpix
Pēc Londonā notikušajiem protestiem, kas pārauga grautiņos, ekspertiem ir dažādas domas par šādu notikumu iespējamību Latvija – vieni mierina, ka tā ir specifiska britu situācija, citi par iesaka valdībai veidot darba grupu, kas vērtētu šādu nemieru cēloņus un kas jādara, lai tos nepieļautu, liecina laikraksta "Diena" veiktā aptauja.

Sociālantropologs Roberts Ķīlis laikrakstam atzīst, ka pilsētu nemieri kļūst par regulāru un sagaidāmu parādību, kuru iemesli ir sociālekonomiskā neapmierinātībā. Viņaprāt, arī Latvijā jāskatās sociālās neapmierinātības rādītāji un jānovērš iespēja, ka kaut kas tāds varētu notikt.

Tam piekrīt arī Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis uzskata, ka vienmēr ir jāatceras, ka šādas lietas var būt. "Ja uztveram šādus grautiņus kā noziegumu, nozieguma pamatā vienmēr ir kādi sociālekonomiskie aspekti. Arī Latvijā ir šādas problēmas, tāpēc jārēķinās, ka tas var notikt. 13. janvāris mums bija mācība, jo līdz šim uzskatījām, ka Latvijā nekas tāds nevar būt," klāstījis Ķuzis.

"Es valdības vietā izveidotu speciālu grupu ar uzdevumu izvērtēt, ko darīt šādā situācijā un kas ir tās lietas, kuras Latvijā varētu novest līdz šādai situācijai. Grupai vajadzētu saprast, kādi preventīvie pasākumi ir veicami," laikrakstam paudis Ķīlis.

Sociālantropoloģe Aivita Putniņa savukārt uzskata, ka tā ir specifiska britu situācija, jo Londonā grautiņi ir periodiski atkārtojušies, un atšķiras tikai mērogi. "Tie lielākoties ir jauni vīrieši, kuriem skolā neveicas un neinteresē mācības. Latvijai ar to diez vai ir sakars. Latvijā šādu jauniešu ir mazāk, un mums tomēr tradicionāli ir dažādas ārpusskolas nodarbības un interešu pulciņi. Britu jaunieši apzinās, ka viņiem nav ko zaudēt. Latvijā zākāsies virtuvē, bet ir ārkārtīgi maza varbūtība, ka tas varētu pārvērsties masu nemieros," pārliecināta sociālantropoloģe.

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks arī norāda, ka šāda veida grautiņi ir tradicionāla protesta forma Anglijā. "Mums nav ko uztraukties. Latvijā vajadzīgas vairākas sakritības, kas varētu izvilināt cilvēkus ielās, - no vienas puses, neapmierinātība ar ekonomisko situāciju, no otras, neapmierinātība ar politisko situāciju un, no trešās, nepareizas rīcības gadījums. Ja tie sakristu, varētu gaidīt kādus nemierus," klāstījis Sedlinieks,

 Jau vēstīts, ka otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu Londonā, pateicoties pastiprinātajai policijas klātbūtnei, valdīja relatīvs miers, taču grautiņi izcēlās citās lielajās valsts pilsētās . To skaitā ir Birmingema, Mančestra, Selforda, Liverpūle un Notingema. Jauniešu bandas demolēja un laupīja veikalus, dedzināja automašīnas un ēkas.

Mančestrā aizturēti 108 cilvēki un 23 izvirzītas apsūdzības par laupīšanu un sveša īpašuma bojāšanu.

Vispirms nekārtības izcēlās Londonas Totenhemas rajonā, kur pagājušajā ceturtdienā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs vīrietis . Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa pagājušajā sestdienā 6. augustā noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!