Foto: F64
"Okupācijas Latvijā ir bijušas, okupantu nav", šādu viedokli savā paziņojumā pauž vienas no 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) līderis Jānis Urbanovičs, aicinot visus politiskos spēkus domāt par to, kā izvest Latviju no krīzes.

Urbanovičs norāda, ka pēdējā laikā vārda "okupācija" pieminēšanas biežums plašsaziņas līdzekļos pārsniedzis visus rekordus, un "reizēm uz šī viļņa, lai izskatītos krāšņāk, man tiek pierakstīti pilnīgi neiedomājami izteikumi".

"Diemžēl daudzi, runājot par pagātni un vēsturiskiem jautājumiem, nespēj diskutēt pragmatiski, emocijas dominē pāri visam. Es nevēlos ne ar vienu strīdēties, katram ir tiesības uz emocijām, arī attieksmē pret vēsturiskiem notikumiem. Arī man ir savs skatījums uz Latvijas vēsturi, un tas nav veidojies vakar, bet gan pirms daudziem gadiem, un es to daudzkārt esmu izklāstījis, atkārtošu arī tagad: okupācijas Latvijā ir bijušas, okupantu nav," teikts Urbanoviča paziņojumā.

Viņš aicina "visus politiskos spēkus pašreizējā situācijā, kas nav vienkārša – un ir arī vēsturiska, ja skatāmies no mūsu pēcteču skatupunkta – domāt par to, kā mums visiem kopā izvest Latviju no krīzes un palielināt tās iedzīvotāju labklājību."

Savukārt Krievijas ziņu aģentūra "Regnum" aizvadītajās brīvdienās citēja Urbanoviča atbildi par attieksmi pret okupācijas jautājumu – viņš aģentūrai norādījis, ka "savus uzskatus nemaina". Savukārt aģentūra "Regnum" turpmāk citē grāmatu "Nākotnes melnraksti", kuras līdzautors ir Urbanovičs, un kurā okupācija nav atzīta.

Jau ziņots, ka Zatlera reformu partija (ZRP) naktī no aizvadītās piektdienas uz sestdienu pēc deviņu stundu ilgas sēdes vienprātīgi nolēma, ka nākamā valdības koalīcija jāveido kopā ar "Vienotību" un apvienību SC, kā arī uzaicina "Vienotības" premjera amata kandidātu, pašreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski vadīt šo koalīciju.

Tiesa, ZRP savā paziņojumā izvirzījusi dažus priekšnosacījumus sadarbībai ar SC: Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana, tiesiskuma principu ievērošana un atbildīga ekonomiskā politika.

Potenciālās koalīcijas sarunās SC rosināja topošās valdības deklarācijā ierakstīt, ka "Latvijā nav okupantu", pret ko ZRP neesot iebildusi.

"Delfi" jau vēstīja, ka SC līdz šim visai izvairīgi komentējis pēc 2.Pasaules kara notikušo saistībā ar Latvijas nonākšanu PSRS sastāvā.

11.Saeimas vēlēšanu dienā šā gada 17.septembrī medijos izskanēja informācija, ka iepriekšējās dienas vakarā "Rīgas konferences" dalībniekiem rīkotajā pieņemšanā Ušakovs uzrunā angļu valodā minējis frāzi "pēc 50 padomju okupācijas gadiem".

Tomēr dažas stundas pēc šiem izteikumiem Ušakovs Latvijas Televīzijas debatēs izvairīgi komentēja partijas nostāju Latvijas okupācijas fakta atzīšanas jautājumā, norādot, ka "mēs nevaram atzīt vai nevaram neatzīst to, kas ir noticis pirms 40 gadiem".

"Man nav alerģija ne pret vienu no šiem vārdiem – ne okupācija, ne aneksija, ne inkorporācija. "Saskaņas centram" svarīgi ir skaidri un gaiši pateikt, ka okupantu Latvijā nav," toreiz sacīja Ušakovs.

Viņš izvairījās no tiešas atbildes uz jautājumu, vai piektdien "Rīgas konferences" pieņemšanā ārvalstu un vietējiem diplomātiem atzinis Latvijas okupācijas faktu, paužot, ka "vakar, runājot ar diplomātijas un ārpolitikas speciālistiem, es viņiem teicu, ka mums ir svarīgas demokrātiskas vērtības".

SC ietilpstošās Latvijas Sociālistiskās partijas līderis un eiroparlamentārietis Alfrēds Rubiks vēlāk paziņoja, ka SC valde apvienības līderi Ušakovu nav pilnvarojusi ne "okupācijas" atzīšanai, ne arī sarunām par "okupācijas" atzīšanu un nav pieļaujama SC iesaistīšanās valdībā, maksājot par to tik apkaunojošu cenu.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!