Foto: AFI
Neraugoties uz Saeimas Juridiskā biroja protestiem un attiecīgu balsojumu Saeimā, tomēr šķiet, ka korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidātiem nevajadzētu būt iepriekš saistītiem ar kādu vai kādām no partijām, atzina KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks.

Lai cik piemērots attiecīgais kandidāts būtu, viņa iepriekšējā partejiskā darbība visu laiku radīs aizdomas ne tikai par viņa, bet visa KNAB darbību par labu attiecīgajām partijām. Tas var mazināt uzticību iestādei un rezultātā negatīvi iespaidot KNAB darba rezultātus, uzskata Vilks.

Viņš gan atzīst, ka pašlaik nebūtu korekti komentēt konkrētas personālijas, jo konkurss vēl tikai sākas un patlaban faktiski gandrīz neko nezinām par pretendentu izpratni par korupcijas tematiku un tālākajiem nodomiem. "Kaut kas iepriekš ir parādījies plašsaziņas līdzekļos, bet tās nedaudzās ziņas ir pārāk skopas, lai izdarītu secinājumu par konkrētu pretendentu piemērotību amatam. Savus kolēģus, protams, pazīstu, bet viņus komentēt man būtu vēl mazāk korekti," teica Vilks.

Viņaprāt, šoreiz, tāpat kā iepriekš, komisijai vajadzēs izlemt, kuram darba virzienam - novēršanai vai apkarošanai - dot priekšroku, vai arī izvēlēties kandidātu pēc labākā menedžera principa.

LETA jau ziņoja, ka rīt, 14.oktobrī, tiks paziņoti KNAB priekšnieka amata konkursa pirmās kārtas rezultāti, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā.

Plānots, ka atbildīgā vērtēšanas komisija uz sēdi Valsts kancelejā pulcēsies plkst.14, bet plkst.16 notiks mediju brīfings par sēdes rezultātiem.

Uz pirmo sēdi komisija sanāca 26.septembrī.

Konkursā uz KNAB priekšnieka amatu pieteikušies 13 pretendenti, tostarp trīs esošie biroja darbinieki, vairāki juristi, detektīvs un arī bezdarbnieks.

Pēc pirmās kārtas konkursa otrajā kārtā padziļināti vērtēs kandidātu pieredzi un kompetenci. Kandidātu, kuram komisijas locekļi būs piešķīruši augstāko punktu skaitu, komisija ieteiks virzīt uz Ministru kabinetu apstiprināšanai, savukārt Ministru kabinets lems par komisijas izvirzītā pretendenta ieteikšanu apstiprināšanai Saeimā.

KNAB priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komisijā ir Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Kā ziņots, amats ir vakants pēc iepriekšējā KNAB vadītāja Normunda Vilnīša atbrīvošanas no amata.

Kā ziņots, Valsts kanceleja publiskojusi visu 13 uz KNAB priekšnieka amata konkursu pieteikušos pretendentu vārdus.

Pieteikumus konkursam ir iesnieguši KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Jaroslavs Streļčenoks, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, kā arī KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore.

Pieteicies arī bezdarbnieks Aivars Bauers.

Starp pretendentiem ir Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra informācijas tehnoloģiju drošības administrators Gunārs Bērziņš un bijušais Valsts ieņēmumu dienesta muitas vadītājs, pašlaik SIA "Biznesa un juridiskā prakse" īpašnieks, konsultants loģistikā, transporta un dzelzceļa risinājumos, kā arī robežšķērsošanas un nodokļu jautājumos Kalvis Vītoliņš. Viņš savu pieteikumu iesniedza pirmais.

Konkursā pieteicies arī advokātu biroja "Liepiņš un partneri" zvērināts advokāts, nodibinājuma "Korporatīvo juridisko risinājumu un pētījumu palāta" valdes priekšsēdētājs un Juridisko risinājumu un pētījumu palātas šķīrējtiesas priekšsēdētājs Armands Stumbergs.

KNAB vēlas vadīt arī pašreizējais detektīvaģentūras "Musa International" vadītājs jurists Gunārs Cāzers, Juridiskās koledžas pasniedzēja Ruta Mekša, Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta Tiesvedības nodaļas juriskonsults Kristaps Sautiņš un SIA "P-Kolada" dalībnieks, SIA "Adhs juridiskie un apdrošināšanas pakalpojumi" dalībnieks un SIA "Jurisconsultus" dalībnieks Jānis Uzulēns.

Uz KNAB vadītāja amatu pieteicies arī bijušais iekšlietu ministrs un galvenais valsts notārs, tagadējais SIA "Pireja" juridiskais pārstāvis un SIA "Park&fly easy" valdes priekšsēdētājs Māris Gulbis un Vladislavs Bautris, kurš ir Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centra un Izglītības kvalitātes valsts dienesta eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!