Foto: Reuters/Scanpix
Liels skaits smago ieroču, tostarp zeme-gaiss tipa raķešu, ar kurām var notriekt civilās lidmašīnas, joprojām neapsargāti atrodas dažādās vietās Lībijā, lai gan kopš faktiskās Lībijas diktatora Muammara Kadafi režīma krišanas jau pagājuši vairāk nekā divi mēneši, otrdien paziņoja starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Ņujorkā bāzētā nevalstiskā organizācija skaidroja, ka vairākās vietās Kadafi dzimtās pilsētas Sirtes tuvumā un citviet valstī atrodas neapsargātas zeme-gaiss tipa raķetes, tanku un mīnmetēju munīcija un cits bruņojums.

"Ar zeme-gaiss tipa raķetēm var notriekt civilās lidmašīnas, eksplozīvos ieročus var viegli pārveidot par bumbām vai improvizētām sprādzienbīstamām ierīcēm, kādas jau ir nogalinājušas tūkstošiem cilvēku Irākā un Afganistānā," teikts HRW ārkārtas lietu direktora Pītera Bukerta izplatītajā paziņojumā.

Viņš skaidro, ka HRW jau mēnešiem ir brīdinājusi Lībijas Pagaidu pārejas nacionālās padomes līderus un to atbalstītājus NATO par neapsargātu ieroču krājumiem, kuros regulāri notiek sirojumi.

"Tagad, kad cīņas ir beigušās, vienai no Pagaidu pārejas nacionālās padomes prioritātēm vajadzētu būt ieroču glabātavu drošībai un nepārbaudītās ieroču plūsmas valstī kontrolēšanai," piebilda Bukerts.

Pagaidu pārejas nacionālā padome pati ir apņēmusies gādāt par drošību Kadafi režīma bruņojuma arsenāla glabātavās.

Kadafi ceturtdien tika nogalināts savā dzimtajā pilsētā Sirtē neskaidros apstākļos. Pēc tam svētdien Pagaidu pārejas nacionālā padome pasludināja Lībijas tautas atbrīvošanos no Kadafi režīma.

Tomēr Kadafi režīma ieroču atstāšana bez uzraudzības radījusi starptautiskas bažas, ka tik liels ieroču arsenāls var apdraudēt reģionālo drošību, ja tas nonāks islāmistu kaujinieku vai Ziemeļāfrikā aktīvo nemiernieku rokās.

Tāpat pastāv iespēja, ka neapsargāto bruņojumu pārņem atlikušie Kadafi lojālisti vai tie, kas nav apmierināti ar Pagaidu pārejas nacionālās padomes darbu, un izmanto to partizānu kara sākšanai, neļaujot izveidot efektīvi strādājošu valdību un traucējot naftas ieguves atjaunošanu valstī, kas pirms tautas sacelšanās sākšanās bija viena no lielākajām naftas eksportētājām pasaulē.

HRW norāda, ka ASV eksperti palīdzējuši Pagaidu pārejas nacionālajai padomei noteikt zeme-gaiss tipa raķešu atrašanās vietas un gan ASV, gan Kanāda piedāvājusi Lībijai finansiālu palīdzību šo ieroču iznīcināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!