Foto: stock.xchng
Šā gada novembrī iztikas minimums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi nav būtiski mainījies un bijis 172,05 latu līmenī, kas ir par 70 santīmiem mazāk nekā oktobrī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) informācija.

Oktobrī iztikas minimums bija 172,75 lati, septembrī - 172,25 lati, augustā - 172,14 lati, savukārt jūlijā - 174,27 lati. Vēsturisko maksimumu - 176,63 lati - iztikas minimums sasniedza šā gada jūnijā.

Šā gada maijā iztikas minimums bija 176,11 lati, aprīlī - 174,22 lati, martā - 173,51 lats, februārī - 172,28 lati, bet janvārī - 171,41 lats.

Gadu iepriekš, 2010.gada novembrī, iztikas minimums bija par 2,13 latiem zemāks - 169,92 lati. Savukārt 2009.gada novembrī iztikas minimums veidoja 163,49 latus, kas ir par 8,56 latiem mazāk nekā šogad novembrī.

Pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu groza saturs apstiprināts ar Ministru padomes 1991.gada 8.aprīļa lēmumu. Iztikas minimuma patēriņa grozā nav iekļauti alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi un luksusa preces.

Groza vērtību atbilstoši iekļauto preču un pakalpojumu cenu pārmaiņām ik mēnesi aprēķina CSP. Iztikas minimumu aprēķina vidēji vienam Latvijas iedzīvotājam, nedalot iedzīvotājus pēc dzimuma, vecuma vai teritorijas.

Pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu grozā no pārtikas precēm ir maize, graudaugu un konditorejas izstrādājumi, gaļa un tās produkti, zivis un to produkti, piens un tā produkti, olas, eļļa, tauki, augļi, ogas, dārzeņi, cukurs, medus un citi saldumi, kā arī bezalkoholiskie dzērieni.

No nepārtikas precēm grozā ir vīriešu, sieviešu un bērnu apģērbs, apavi, mājokļa uzturēšanas un remonta materiāli, sadzīves tehnika, pārējās elektropreces, personīgās lietas, mēbeles, tekstilmateriāli dzīvoklim, trauki un virtuves piederumi, dārza inventārs, mazgāšanās līdzekļi, transportlīdzekļu iegāde, kosmētikas un higiēnas preces, individuālie aksesuāri, medikamenti, rakstāmlietas, avīzes, žurnāli, grāmatas, atpūtas un sporta inventārs, kā arī rotaļlietas.

Pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu grozā iekļauta arī apģērbu šūšana, apavu remonts, īre, elektrības un apkures maksājumi, mājsaimniecības pakalpojumi, komunālie pakalpojumi, pasta un sakaru pakalpojumi, sabiedriskā transporta izmaksas, sadzīves, kultūras un pārējie pakalpojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!