Foto: DELFI Aculiecinieks
Spēcīgākās maksimālās vēja brāzmas Latvijā trešdien līdz plkst.17 reģistrētas Ventspilī, kur vēja ātrums sasniedza 31 metru sekundē. Arī citviet Kurzemē joprojām pūš stiprs vējš, taču, vētrai virzoties uz austrumiem, vējš pastiprinās arī Vidzemē.

Elektroapgāde šobrīd ir traucēta aptuveni 3000 AS "Latvenergo" klientu Vidzemē un Kurzemē jeb aptuveni divreiz vairāk kā pirms dažām stundām. Pēc plkst. 14:00 spēcīgā vēja dēļ bez elektrības Kurzemē bija aptuveni 1500 "Latvenergo" klientu.

Valsts vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija liecina, ka Liepājā līdz plkst.17 Liepājā vēja ātrums sasniedza 26 metrus sekundē, Rucavā – 22 metrus sekundē, Pāvilostā – 21 metru sekundē. Salīdzinot ar situāciju līdz plkst.14, Liepājā vēja ātrums līdz plkst.17 ir nedaudz pierimis, Rucavā situācija nav mainījusies, bet Pāvilostā vēja ātrums ir nedaudz pastiprinājies. Salīdzoši stiprs vējš pūš arī Saldū – 10 metri sekundē.

Meteorologu sniegtā informācija liecina, ka vēja ātrums pastiprinās Vidzemē, - spēcīgs vējš fiksēts Priekuļos, kur vēja brāzmas līdz plkst.17 sasniegušas 20 metrus sekundē, salīdzinot ar 15 metriem sekundē līdz plkst.14. Daugavgrīvā vēja ātrums līdz plkst.17 sasniedzis 21 metru sekundē, Rīgā un Bauskā – līdz 18 metriem sekundē. Citviet Vidzemē, kā arī Zemgalē un Latgalē vējš nav sasniedzis tādu spēku.

AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere informē, ka, vētrai lēnām virzoties prom no Kurzemes, ir novērsta lielākā daļa reģionālo elektroapgādes traucējumu, spraigs darbs sākas Vidzemē. Elektroapgāde būtiski uzlabota Ventspils, Liepājas, Tukuma, Talsu apkārtnē.

AS "Sadales tīkls" Kurzemes Rietumu un Dienvidu reģiona 57 operatīvās un remonta un celtniecības brigādes ir novērsušas lielākos elektroapgādes traucējumus Ventspils, Liepājas, Talsu, Tukuma apkārtnēs. Bojājumu novēršanā tiek izmantoti visi AS "Sadales tīkls" resursi, piemēram, Kuldīgas apkārtnes mežos elektrolīnijas tiek apsekotas ar kvadricikliem.

Šobrīd vētra, kas savu lielāko spēku sasniedza Kurzemes piekrastē, sāk virzīties uz Vidzemi, kur tiek prognozētas brāzmas līdz 22 metriem sekundē, pārsvarā Vidzemes piekrastē. Pa šo laiku ir lokalizēti arī avārijas atslēgumi Juglas-Siguldas, Jūrmalas-Ķekavas elektrolīnijās, pārslēdzot uz vētras neskartajiem posmiem elektroapgādi no citām vidējā sprieguma līnijām, tādējādi ievērojami samazinot bez elektrības palikušo klientu skaitu.

Atbilstoši vētras virzībai šobrīd iespējami ātrai bojājumu novēršanai tiek mobilizētas 35 brigādes Vidzemē, kā arī notiek darbi Limbažu-Alojas elektrolīnijā, kur ir konstatēti bojājumi divos vidsprieguma posmos. Tiek prognozēts, ka tie tiks novērsti jau drīzākajā laikā, taču jārēķinās, ka vētra nav mitējusies un ir iespējami atkārtoti atslēgumi.

Kopumā klientu skaits Kurzemē un Vidzemē, kam ir traucēta elektroapgāde, ir aptuveni 3000.

AS "Latvenergo" aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, "Latvenergo" aicina ziņot Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80 200 404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam - 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!