Foto: AFP/Scanpix
Iedzīvotāji Āfrikas valstī Malāvijā veikalos paniski izpērk ikdienā nepieciešamās preces, baidoties no strauja cenu kāpumā, nacionālās valūtas devalvēšanas dēļ par 33%, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmdienas pievakarē daudzos veikalos bija beigušies pamata pārtikas preču krājumi, to skaitā cukurs, cepamā eļļa un maize. Sarucis arī rīsu, kukurūzas miltu un citu produktu krājums, stāsta BBC korespondents.

Valdība ir devalvējusi nacionālo valūtu kvaču, lai saņemtu Starptautiskā Valūtas fonda finansējumu. "Kvačas devalvācija un izmaiņas ārvalstu valūtas tirgū ir paredzētas, lai panāktu vienošanos ar Starptautikso Valūtas fondu," pastāstīja Malāvijas Bankas vadītājs Čarless Čuka.

Starptautiskais Valūtas fonds jau ilgu laiku pieprasīja kvačas devalvāciju, kas veicinātu eksportu un samazinātu importēto preču pieprasījumu. Tomēr bijušais valsts prezidents Bingu va Mutarika, kurš miris aprīlī, nav pildījis šīs prasības, baidoties no inflācijas pieauguma.

Jaunā valsts prezidente Džoisa Banda šo prasību izpildījusi, jo mēģina uzlabot attiecības ar ziedotājiem un atjaunot palīdzības saņemšanu valstij, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!