Foto: F64
Latvijā jāsakārto likumdošana attiecībā uz viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju, jo likumi nedrīkst balstīties uz stereotipiem un un aizspriedumiem, aģentūrai BNS sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība").

"Es kā ministrs esmu gatavs paust atbalstu tām, manuprāt, leģitīmajām prasībām pēc cilvēcīgas dzīves, attiecību, likumu sakārtošanas. Mēs nevaram balstīt savu likumdošanu uz stereotipiem, aizspriedumiem un idejām, ka politika un baznīca ir vienotas," uzsvēra Pabriks.

Viņš piebilda, ka nav ateists un pats iet Baznīcā, tomēr uzskata, ka "šis nav gadījums, kur Baznīcai vai reliģijai būtu kaut kas sakāms".

Pabriks pats gan nepiedalījās Baltijas praida gājienā, jo šajā laikā atradīsies citā pasākumā, tomēr uzsvēra, ka politiski atbalsta šī pasākuma norisi.

Komentējot Tiesībsarga biroja konsultatīvās padomes atzinumu, ka lielākā daļa Latvijas sabiedrības pašlaik nav gatava atzīt viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju par līdzvērtīgu laulības institūtam, ministrs pauda viedokli, ka šāda argumentācija nav pieņemama, jo arī Ziemeļvalstīs, kad tika legalizētas viendzimuma partnerattiecības, sabiedrība to sākotnēji neatbalstīja, taču pēc pāris gadiem aptaujas jau rādīja citu ainu.

"Es iestājos par tādu politisko vidi, kur mēs kā politiķi nevis ejam aiz pūļa, bet cilvēki mums seko," sacīja Pabriks.

Viņš uzskata, ka attieksme pret viendzimuma attiecībām Latvijā pamazām mainās uz labo pusi. "Būs arvien mazāk vardarbības un oponentu, izņemot varbūt kādas reliģiski radikālas grupas. Domāju, ka līdz ar jaunāko paaudzi cilvēki no šiem stereotipiem pamazām atteiksies," prognozēja aizsardzības ministrs.

Jau vēstīts, ka Rīgas centrā sestdien notiks Baltijas praida gājiens "Par cilvēktiesībām". Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" plāno pulcēties pie nama Ģertrūdes ielā 13, bet plkst.14 doties gājienā pa Ģertrūdes ielu līdz Tērbatas ielai, tālāk pa Elizabetes ielu līdz ieejai Vērmanes dārzā pie K.Barona ielas krustojuma. Pēc tam notiks pasākums Vērmanes dārzā pie estrādes.

Ziņots arī, ka Tieslietu ministrija pavēstījusi - tās darba kārtībā nav jautājuma par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju, un šāda atbilde tiks sniegta arī Labklājības ministrijai (LM), kura ir aicinājusi sākt darbu pie kopdzīves jumta likuma izstrādes, kas attiektos arī uz viena dzimuma pāru attiecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!