Foto: LETA

Pēc koalīcijas domstarpībām ebreju kopienas īpašumu restitūcijas jautājumā tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (NA) paziņo par atkāpšanos no amata, informēja viņa palīdze Līga Ādamsone.

"Ņemot vērā Ministru prezidenta un tieslietu ministra atšķirīgo izpratni par nekustamo īpašumu nodošanu ebreju reliģiskajām un sabiedriskajām organizācijām un šī jautājuma sakarā izdoto rezolūciju izpildes mērķiem un tiesisko pamatotību, ir radusies situācija, kurā nav iespējams tālāk tieslietu ministra produktīvs darbs.

Ministru prezidents ir ignorējis Nacionālās apvienības, kuru pārstāv Gaidis Bērziņš, politisko nostāju neatbalstīt denacionalizācijas procesa pārskatīšanu par labu vienas etniskas kopienas interesēm un šādi cenšas virzīt denacionalizācijas jautājuma pārskatīšanu. Šī jautājuma lobēšanā uz ministru tiek izdarīts politisks spiediens un ir skaidri redzams, ka šādā konflikta situācijā ciestu tieslietu nozares prioritārie darbi kopumā, ko Gaidis Bērziņš nevēlas pieļaut," informēja Ādamsone.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) ir informēts par ministra lēmumu, bet viņš ceturtdien atgriezīsies no vizītes Vatikānā un aicinās Bērziņu uz sarunu, lai klātienē apspriest šo viņa soli.

Bērziņš intervijā LTV Ziņām trešdien vakarā atgādināja, ka viņam un viņa pārstāvētajai Nacionālai apvienībai un premjeram atšķiras viedokļi par ebreju kopienas īpašumu restitūciju, par ko gan viņš, gan NA premjeru jau informēja. Viņš norādīja, ka šajā situācijā nebūs iespējams produktīvs darbs.

Bērziņu jautājumā par ebreju īpašumu restitūciju uztrauc tas, "ka šajā situācijā varētu būt apdraudēta tieslietu nozare un tās prioritārie darbi".

Bērziņš izvairījās atbildēt, vai pēc sarunām ar premjeru būtu gatavs palikt amatā. Viņš klāstīja, ka lēmums par demisiju balstīts uz Nacionālās apvienības valdes un frakcijas nostāju, taču norādīja, ka NA ir "gatava dialogam, un ir svarīgi, lai būtu pilnvērtīgs Ministrs Kabinets un arī un tieslietu ministrs"

Viņš arī uzsvēra, ka viņa demisija ir viņa lēmums, un NA negrasās pamest koalīciju.

Jau ziņots, ka premjers Dombrovskis, kurš saņēmis ebreju kopienas vēstuli atrisināt īpašumu jautājumu, uzdevis tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (Nacionālā apvienība) izveidot darba grupu, kas sagatavotu Latvijā esošo nekustamo īpašumu sarakstu, kas 1940.gada 17.jūnijā piederēja ebreju reliģiskajām un sabiedriskajām organizācijām.

Tieslietu ministrs atteicies izveidot darba grupu ebreju īpašumu uzskaitei, ko premjers bija uzdevis izdarīt līdz piektdienai. Šādu lēmumu pieņēmusi NA valde, lemjot, ka premjeram, ja viņš to vēlas, jāvēršas ar šādu likumprojektu Saeimā.

Koalīciju pārstāvošās Reformu partija un "Vienotība" ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu vēlas risināt pakāpeniski un bez saasinājumiem, uzklausot visu pušu viedokļus un pārliecinoties par atbalstu Saeimā. Tikmēr koalīcijā pārstāvētā Nacionālā apvienība (NA) neuzskata, ka ebreji Otrā pasaules kara laikā būtu cietuši vairāk nekā citas tautības, tāpēc ebreju īpašumu jautājums jārisina tāpat gadījumos, ja uz īpašumiem pretendētu jebkura cita kopiena

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!