Foto: Publicitātes foto
Īsi pirms oficiālās telekompānijas "TV3" jaunās sezonas sākšanās savu jauno darba cēlienu uzsāka arī pašmāju teleseriāls "UgunsGrēks". Tā būs jau astotā sezona kopš 2009.gada 15.marta , kad ar šādu nosaukumu turpinājās Latvijas Televīzijā dzimušais seriāls "Neprāta cena".

Latvijas Televīzijas vadība diemžēl ļāva radošajai grupai ar režisori Inti Gorodecku priekšgalā pamest iemīļotās telpas Zaķusalā, kur pat koncertzāle tika pārbūvēta, lai vietu dotu jaunā seriāla uzbūvei.

Lai nu kā būtu, bet "UgunsGrēks" joprojām mājo telekompānijā "TV3" un turpina cīņu par skatītāju sirdīm. Režisores Intas Gorodeckas izvēlētā aktieru komanda, kurā ir ne mazums augstas klases profesionāļu – U.Dumpis, I.Vazdika, V. Šoriņš, J.Rafalsons, Ģ.Ķesteris, Z.Daudziņa, ir tikusi gana lutināta ar skatītāju mīlestību, bet jaunie aktieri – ar publikas atpazīstamību. Tā arī ir televīzijas seriālu saldā nasta. Un arī rūgtā nolemtība.

Lai kā arī seriāla varoņi nespīdētu ar savu aktiermākslu, seriālu spožums un posts ir stāsta dramaturģija – cik spraigi ir savīts sižets, cik loģiski risinās darbība, kāda ir seriāla varoņu darbības motivācija, kāds ir dialogu raitums.

Diemžēl 8.sezonas pirmās sērijas lika vilties. Lai "atsvaidzinātu" seriāla tēlus, "UgunsGrēka" veidotāji piedāvā uzticīgajiem seriāla skatītājiem ieskatīties viņu iemīļoto varoņu dzīvēs pēc pieciem gadiem. Un te nu sākas tādas brīnumainās pārvērtības, kas jau raksturojamas kā acīmredzamais – neticamais. Visfantastiskākās pārvērtības skārušas Jakova Rafalsona tēloto Vadimu Felzenbaheru. No pusnelegālā kazino biznesa "haizivs", mahinatora un afērista viņš pārtapis par pilsētas mēru, bet viņa meita Helēna - par alkoholiķi! Kaut ko tādu dabūt gatavu var tikai Latvijā! Būtu interesanti uzzināt, kurš no Latvijas pilsētu mēriem ir rosinājis scenārija autorus uz šādām metamorfozēm!

"Pārvērtības" skārušas arī veiksmīgu karjeru uzsākušo advokātu Denisu Tarāsovu, kuru tēlo Ģirts Liuziniks. Viņš pa šiem pieciem gadiem kļuvis azartspēļu atkarīgs un, kā jau tas mēdz notikt, iekūlies lielos parādos. Tā vietā, lai ņemtu kājas pār pleciem un dotos nezināmā virzienā, viņam scenārija veidotāji uzlikuši liktenīgu sodu – Deniss nekādi nevar pamest pilsētu un ļauj, lai pilsētas mēra (!) uzsūtītie izsitēji viņu kārtīgi piekauj, nosaucot to par jauna cīņas paņēmiena izmēģināšanu praksē. Tiesa gan – viņi izskatās ļoti smieklīgi, jo ir "tautas aktieri" ar lieliem muskuļiem, bet savu tekstu ir cītīgi iemācījušies runāt kā skolnieki.

Seriāla veidotāji jau iepriekšējās sezonās veiksmīgi "atstrādājuši" klasiskos paņēmienus ar atmiņas zudumu, neparedzētu grūtniecību, ārlaulības sakariem utt., bet šo paņēmienu daudzkārtēja ceļošana no vienas sērijas uz otru liecina par seriāla veidotāju izdomas trūkumu. Tā arī šoreiz - nepaspēja seriāla jaunā sezona kārtīgi sākties, kā atkal Voldemāra Šoriņa tēlotais advokāts Jānis Ziemelis tiek pie saindēta dzēriena. Bet Šoriņš ir dzelzs vīrs un nemirst!

Lai piesaistītu skatītāju uzmanību, sen pārbaudīts paņēmiens ir ieviest sižetiskajā darbībā jaunus varoņu. Un te nu atkal jāsaka, ka režisorei Intai Gorodeckai jau izsenis ir laba "oža" uz aktieriem. Normunda Bērza tēlotais Cēzars ļoti organiski ir iekļāvies aktieru ansamblī un ticami atveido savu lomu, tāpat arī Ievas Aleksandrovas –Eklones tēlotā biznesa sieviete Ramona savas lomas ietvaros spēlē pārliecinoši.

Arī skatītāju simpātijas iekarojusī Maija Doveika, kura tēlo Elizabeti, šajā sezonā cīnās "kā lauva". Scenāristi nav ļāvuši viņai šajos piecos gados novecot, un tas ir labi, bet vajag arī sagadīties – vīrs pērk muižu, kura pieder viņas bijušajam mīļākajam, bet pa "muižu" klīst viņas bijušais vīrs. Žēl aktrises, viņai nenāksies viegli pārliecināt skatītājus par savu jūtu un pārdzīvojumu ticamību, tāpēc vēlēsim aktrisei veiksmi.

Ja šo un citu aktieru izvēle nes seriālam popularitāti, tad pilnīgs pārpratums ir trīs biznesa "veču" ierašanās no Anglijas. Viņu vēlme ieraudzīt un "aptaustīt" bijušā viesnīcas īpašnieka Aivara sievu jau balansē uz bezgaumības robežas, lai neteiktu vēl skarbāk. Bet, ja seriāla veidotājiem bija doma izsmiet tos aizjūras latviešus, kuri šeit Latvijā mēģina nodarboties ar biznesu, tad tas ir panākts.

Ir, protams, arī nemainīgas vērtības, kuras neskar laika zobs. Tāds seriālā ir Leona Krīvāna tēlotais viesnīcas administrators Miervaldis. Skatoties viņa tēlojumā, pārņem nostalģija pēc aktiera "ziedu laikiem", kad Leons Krīvāns līdzās Edgaram Liepiņam un Gunāram Placēnam bija tautā visiemīļotākie komiskie aktieri. Diemžēl šajā lomā aktierim ir uzlikti tik daudzi štampi, ka tēlā nav palicis ne nieka no senās asprātības un humora.

Cieņu izraisa Ilzes Vazdikas tēlojums pavāres Mildas lomā. Te nu patiešām ir vietā sakāmais par lielām un mazām lomām . Aizkustinoša bija epizode virtuvē, kad Milda atsakās piedalīties Aivara piedāvātajā avantūrā uz dažām dienām notēlot viņa sievu. Cienījamā māksliniece te sniedza īstu aktiermākslas paraugstundu jaunajiem aktieriem.

Diemžēl jaunās sezonas pirmās sērijas šo latviešu mūsdienu dzīves sāgu strauji attālina no reālās dzīves un pārvērš par pasaku pieaugušajiem. Bet pasakā jau notiek visādi zili brīnumi.

Jā, interesanti uzzināt, vai Ziemelis atklās, kas ir viņa bērna īstais tēvs?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!