Foto: DELFI
Latvijā ir augstākais mirstības pēc operācijām rādītājs 28 Eiropas valstu vidū, piektdien vēstīja ārvalstu plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz medicīnas profesionāļu izdevuma "Lancet" pētījumu.

"Lancet" apkopoja informāciju no 500 slimnīcām 28 Eiropas valstīs un secināja, ka Latvijā pēc operācijām mirst 21,5% operēto cilvēku, kas ir augstākais rādītājs pētījumā iekļauto valstu vidū.

Zemākais rādītājs reģistrēts Islandē, kur pēcoperācijas periodā mirst 1,2% operēto.

Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders aģentūrai BNS pastāstīja, ka ministrija iepazīsies ar pētījuma datiem, taču patlaban nav skaidrības par pētījumā izmantoto metodoloģiju, tādēļ komentāru pēc būtības VM varētu sniegt nākamās nedēļas sākumā.

Arī par veselības statistikas analīzi atbildīgā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Laura Ševčenko sacīja, ka centram pašlaik nav informācijas, no kurienes pētījuma autori ieguvuši datus, taču SPKC noteikti to izvērtēs.

Pētījumā informācija apkopota par vairāk nekā 46 tūkstošiem vispārējās ķirurģijas pacientu, kas tika novēroti 60 dienu pēc operācijas. Pētījums tika veikts pērn aprīlī. Pētījuma objekts bija vismaz 16 gadu vecumu sasnieguši ķirurģijas pacienti, kuriem veiktas operācijas, kas nav saistītas ar sirds ķirurģiju.

Augsts pēcoperācju mirstības rādītājs bijis arī Polijā un Rumānijā.

Īrijā, Beļģijā, Portugālē un Francijā pēc operācijām mirst 6,4% cilvēku, liecina pētījuma rezultāti, bet Lielbritānijā šis rādītājs ir 3,6%.

Vidēji 28 pētījumā aplūkotajās valstīs pēcoperācijas periodā mirst 4% pacientu, kas ir augstāks rādītājs, nekā pētījuma autori bija gaidījuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!