Foto: LETA

Valsts prezidenta kanceleja piektdien saņēmusi četru Saeimas deputātu parakstītu lūgumu atdot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai Eiro ieviešanas likumu. Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka prezidents šim lūgumam neatsauksies un izsludinās likumprojektu.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne, lūgums saņemts no četriem Zaļu un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputātiem - Ivetas Grigules, Kārļa Seržanta, Ilonas Jurševskas un Jāņa Vucāna. Tāpat parakstījusies arī viņu partijas biedre Dana Reizniece-Ozola, kura gan saistībā ar bērna piedzimšanu ir nolikusi deputāta mandātu.

Likums paredz, ka prezidents veto tiesības attiecībā uz kādu likumprojektu var izmantot 10 dienu laikā. Šis termiņš beigtos svētdien - 10.februārī.

Ņemot vērā, ka deputātu iesniegums saņemts tikai piektdienas pēcpusdienā, prezidentam nepietiks laika visu argumentu un iesaistīto pušu uzklausīšanai, sasaucot attiecīgas tikšanās, tāpēc veto tiesības viņš neizmantos.

Kad prezidents no Saeimas saņems likumprojektu, viņš to parakstīs, sacīja Krapāne. 

Grigulei pirms nedēļas bija izdevies iegūt 34 deputātu atbalstu tautas nobalsošanas ierosināšanai un šīs nedēļas sākumā bija plānots parakstus savākt arī tehniski, lai tos iesniegtu prezidentam. Tomēr "Saskaņas centra" frakcija pirmdien izplatīja paziņojumu, ka uzskata par bezatbildīgu rīcību bremzēt Eiro ieviešanas kārtības likuma stāšanos spēkā.

SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs paziņojumā presei uzsvēra, ka SC kā opozīcijas partiju apvienība apzinās, ka eiro ieviešanu ir atbalstījuši deputāti, par kuriem kopumā ir nobalsojis Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju vairākums. Turklāt - ja Latvija pašlaik rīkotu referendumu par eiro ieviešanu, tā nevarētu īstenot plānu ieviest eiro no 2014.gada 1.janvārī.

Grigule bija pārsteigta par "Saskaņas centra" (SC) frakcijas viedokļa maiņu eiro referenduma jautājumā, taču solīja, ka turpinās vākt 34 deputātu parakstus, lai Eiro ieviešanas kārtības likumprojektu nodotu tautas nobalsošanai.

Tāpat viņa pauda pārliecību, ka kopā ar nevalstiskajām organizācijām tiks vākti nepieciešamie 30 000 vēlētāju paraksti referenduma rosināšanai pret eiro ieviešanu 2014.gadā un tos izdosies savākt divu līdz trīs mēnešu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!