Foto: LETA
Juridiski sociālās aprūpes centros ārstēšana nenotiek, bet faktiski - tomēr notiek, taču šī joma ir totāli nesakārtota un nevar izslēgt, ka nepamatota un nepietiekami uzraudzīta zāļu lietošana izraisījusi nāves gadījumus, svētdien LNT raidījumam "Top 10" atzina psihiatre Liene Jorena, sadarbībā ar kuru Tiesībsarga birojs veica pārbaudi sociālās aprūpes centros.

Jorena norāda, ka kvalitāte ir apšaubāma - piemēram, zāles dotas klientam, kurš ir intelektuāli atpalicis, nevis psihiski slims. Tāpat nepamatoti bieži tiek nozīmēts klozapīns - medikaments, kura lietošana ir stingri reglamentēta, jo bīstamo blakņu dēļ nepieciešams regulāri kontrolēt asins ainu, taču tas nav ticis darīts. "Ļoti izteikta balto asinsķermenīšu skaita samazināšanās, kuras rezultātā var būt dažādas smagas infekcijas, kas nepadodas ārstēšanai, un iestājas klienta nāve," sacīja Jorena.

Līdzi ar to nevarot izslēgt nāves gadījumus, ko izraisījusi nepamatota vai nepietiekami uzraudzīta zāļu lietošana, taču vēsture par to klusē, jo autopsijas netiek veiktas.

Jorena arī norāda, ka sociālās aprūpes centru klienti nereti ir beztiesiski - pacients nezina, kādas zāles saņem, un, ja atsakās no tabletēm, tad viņam tās iemāna izšķīdinātā veidā. Taču šie cilvēki arī neiebilst, jo gadu gaitā izveidojušās personības izmaiņas - ne tikai slimības, bet arī neadekvātu medikamentu devu iespaidā.

"Diezgan bieži ir tā, ka ieraksti pacienta dokumentos ir: mierīgs, bezdarbīgs, gulšņā, sūdzību nav. Terapija ir tāda – un tas ir ar gadiem ilgi - , kādu dod pie akūtas psihozes – ar lielām devām neiroleptisku līdzekļu, ar 2, 3, pat 4 neiroleptiskiem līdzekļiem un uz nakti ir miega līdzekļi, kas absolūti neatbilst tam aprakstam," savu viedokli skaidro psihiatre.

Šos pārmetumus Labklājības ministrija sola izvērtēt. "Es gan ļoti nopietni uztveru pārmetumus par cilvēku nozāļošanu, tas ir pietiekami nopietns pamats, lai Veselības inspekcija vērtētu sertificētu ārstu nozīmētās terapijas. Ja šādi gadījumi gūs apstiprinājumu, tad, protams, būs mēri, kas acīmredzot attieksies uz ārstniecības personālu, kas šo neadekvāto terapiju nozīmējuši," raidījumam sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Šonedēļ tiesībsargs Juris Jansons nāca klajā ar ziņojumu Saeimai, norādot, ka pēdējo gadu laikā 30 centros veiktās pārbaudes liecina, ka nereti tajos būtībā notiek nelikumīga piespiedu ārstēšana un tā vietā, lai palīdzētu klientiem atgriezties sabiedrībā, viņi tiek nozāļoti jeb ķīmiski ierobežoti.

Savukārt Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme apgalvoja, ka Tiesībsargs vēlas iegūt sev popularitāti, graujot Labklājības ministrijas tēlu. Arī Viņķele pauda neizpratni, kāpēc Jansons sācis runāt tieši tagad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!