Foto: DELFI
Saskaņā ar cilvēkdrošības portretu Latvijā visvairāk apdraudētas jūtas krievu valodā runājošas Latgalē vai Rīgā dzīvojošas sievietes apmēram 50 gadu vecumā.

Valsts pētījumu programmas "Nacionālā identitāte" projekts un pētījums "Cilvēkdrošība Latvijā un pasaulē: no idejas līdz praksei" ļauj atbildēt uz jautājumu "Kas Latvijā jūtas visvairāk apdraudēts?", šodien konferencē Saeimā cita starpā norādīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) Politikas zinātnes nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa.

Latvijā visvairāk apdraudēta jūtas sieviete, vecumā no 45 - 55 gadiem, kura dzīvo Latgalē vai Rīgā, runā krievu valodā, kurai ir vidēji ienākumi uz vienu ģimenes locekli. Saskaņā ar šo portretu runa ir par sievietēm, kuras neiesaistās sabiedriskajās organizācijās, bet paļaujas uz sevi, liecina pētījuma rezultāti.

Ozoliņa gan piebilda, ka pētījuma laikā fokusgrupās arī Latgales iedzīvotāji pauda lielāku apmierinātību ar dzīvi, nekā to rādīja kvantitatīvais pētījums, kurā aptaujāts lielāks cilvēku skaits.

Šodien Saeimā gan profesore, gan LU SZF Politikas zinātnes nodaļas docents Ivars Ijabs vērsa uzmanību, ka pētījumā iedzīvotāji norādījuši arī uz to, ka mediji ar savām ziņām bieži rada papildu apdraudējuma sajūtu.

Savukārt uz jautājumu "No kā jūs baidāties savā personiskajā dzīvē un cik lielā mērā?" 80% pauduši bažas, ka saslimšanas gadījumā nesaņemšu pietiekami kvalitatīvus medicīniskos pakalpojumus. 78% baidās, ka saslimšanas gadījumā nevarēs samaksāt par ārstēšanos un 69% uztraucas, ka vecumdienās nesaņemšu izdzīvošanai pietiekami lielu pensiju.

Salīdzinot 2012.gada atbildes ar 2002.gada datiem, secināts, ka iedzīvotāju uzskatos nav notikušas lielas izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!