Foto: AFP/Scanpix
Par Romas katoļu baznīcas galvu trešdien vakarā tika ievēlēts Buenosairesas arhibīskaps Horhe Mario Bergoljo, kurš kļūs par pāvestu Francisku.

76 gadus vecais Francisks ir pirmais Svētā Krēsla saimnieks, kurš nav no Eiropas.

Pirmo reizi uzrunājot Pētera laukumā sanākušos, pāvests pateicās sanākušajiem par viņa svinīgo sagaidīšanu un mudināja lūgties par savu priekšgājēju Benediktu XVI. "Es vēlētos lūgt, lai jūs lūdzat Dievu arī par mani," sanākušos aicināja Francisks, aicinot vienoties klusā lūgšanā.

"Kā jūs zināt, konklāva uzdevums ir izvēlēt jaunu pāvestu," teica Francisks. "Izskatās, ka mani brāļi kardināli ir izvēlējušies to, kurš nāk no tālienes. Te es esmu. Paldies, ka esat mani pieņēmuši."


Jaunais pāvests īsajā uzrunā aicināja sāpes nomainīt pret mīlestību un brālīgumu. Atvadoties viņš sanākušajiem novēlēja labu un mierīgu nakti.

Līdz pagājušajam gadam Bergoljo bija Buenosairesas arhibīskaps, līdz atkāpās no amata sava cienījamā vecuma dēļ, skaidro raidsabiedrība CNN. Argentīniešu garīdznieks ir baznīcas konservatīvā spārna sekotājs. Viņš ir konfliktējis ar Argentīnas valdību, iestājoties pret viendzimuma laulībām un kontracepcijas līdzekļu brīvu pieejamību. Horhe Mario Bergoljo visu savu karjeru pavadījis mājās, dzimtajā Argentīnā, vēsta raidsabiedrība BBC, raksturojot jauno pāvestu kā pieticīgu cilvēku, kurš uz darbu devies ar sabiedrisko transportu un dzīvojis askētisku dzīvi.

Buenosairesas katedrālē atskanējuši apdudinoši aplausi, uzzinot, ka viņu bīskaps kļuvis par jauno pāvestu, vēsta ziņu aģentūra AFP.

No Siksta kapelas dūmeņa trešdien vakarā pacēlās balti dūmi, kas liecināja, ka ir ievēlēts jaunais Romas pāvests. Dūmu parādīšanos ar ilgām gavilēm sveica Svētā Pētera laukumā sapulcējušies cilvēku simti.

Kā ziņots, pirmie pieci balsojumi otrdien vakarā un trešdien no rīta beidzās bez pāvesta ievēlēšanas.

Starp iespējamajiem citiem kandidātiem, kuru vārdi izskanēja baumās, tika minēti kanādietis Marks Uvjē, kardināls Pīters Kodvo Apija Tērksons no Ganas, ASV kardināls Šons O'Malijs un Manilas arhibīskaps Antonio Tagle, taču ievēlēts tika Bergoljo.

Kā zināms, līdzšinējais Romas pāvests Benedikts XVI 28.februārī oficiāli nolika savas pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!