Foto: Saeimas administrācija
Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ir pret karaspēka izmantošanu Ukrainā no jebkuras puses, taču aicina Latvijas politiķus izvairīties no pārsteidzīgu paziņojumu pieņemšanas, šodien Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēdē sacīja SC deputāts, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Sergejs Potapkins.

Abas komisijas šodien balsojumā noraidīja SC paziņojumu, ar kuru kolēģus iepazīstināja Potapkins. Komisijas pieņēma koalīcijas atbalstītu paziņojuma tekstu.

SC apgalvo, ka esot par Ukrainas teritoriālo nedalāmību un pret karaspēka izmantošanu no jebkuras valsts un no jebkuras Ukrainas konfliktā iesaistītās puses. "Mēs esam par politiski demokrātisku konflikta risinājumu un par visu politiskā dialoga dalībnieku uzņemto saistību konsekventu īstenošanu. Mēs kategoriski nosodām jebkuru vardarbību, kā arī karaspēka izmantošanu politiskā dialoga vietā," akcentē politiskais spēks.

Tajā pašā laikā SC uzskata, ka Latvijas politiķiem jāizvairās no pārsteidzīgu paziņojumu pieņemšanas, kā arī no subjektīvās sajūtās vai neapstiprinātos un nepierādītos apgalvojumos balstītas atzinības vai nosodījuma paušanas jebkurai no konflikta pusēm.

Opozīcijas partija uzskata, ka izteikt spriedumus ir tādu starptautisku institūciju kompetencē kā ANO Drošības padome, Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja un Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, kur Latvija ir pilntiesīgs biedrs.

"Secinot no iepriekš minētā, SC iestājas par ANO miera uzturēšanas spēku un apvienoto novērotāju misiju ievešanu Ukrainā, lai apturētu iespējamo asins izliešanu un tiktu nodrošināta starptautisko tiesību normu ievērošana. Piedāvājām visiem Latvijas politiskajiem spēkiem atbalstīt šo mūsu priekšlikumu un kopā, saskaņoti, vērsties ANO Drošības padomē," norādīja Potapkins.

"Mēs arī aicinām augstākās valsts amatpersonas un Saeimu pirmkārt izrādīt atbildību Latvijas tautas priekšā un neizmantot traģisko konfrontāciju, kas veidojas Ukrainā un ap Ukrainu, sava politiskā kapitāla palielināšanai, un pārējos politiskos spēkus aicinām būt piesardzīgiem ar nepārdomātiem izteicieniem," pauž SC.

Kā ziņots, Saeimas Ārlietu komisija un Eiropas lietu komisija šodien kopīgā paziņojumā stingri nosodīja Krievijas militāro agresiju Ukrainā un uzsvēra Latvijas nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, kā arī Ukrainas parlamenta leģitīmajai varai.

Par paziņojumu abās komisijās balsoja koalīcijas deputāti, bet atturējās SC deputāti.

Paziņojumā komisijas atzīmēja, ka situācija Ukrainā kļūst arvien kritiskāka un Krievija ar savu militāro agresiju citas valsts teritorijā pārkāpj starptautiskās normas un pašas uzņemtās saistības. Šī rīcība vērtējama kā pretlikumīga, apzināta un plānota iejaukšanās Ukrainas suverenitātē, kuras mērķis ir izraisīt militāru konfliktu ar nodomu okupēt daļu vai pat visu Ukrainas teritoriju, norāda deputāti.

Abas komisijas pilnībā pievienojās Latvijas augstāko amatpersonu 1.marta paziņojumam un aicināja Krieviju izbeigt visa veida agresiju un provokācijas pret Ukrainu, nekavējoties izvest karaspēku uz tā bāzēm un ievērot starptautiskajos līgumos uzņemtās saistības.

Plānots, ka par abu komisiju atbalstītā paziņojuma pieņemšanu parlamenta sēdē Saeima lems ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!