Latvijas Motoklubu Asociācijas komentārs par Liepājas policijas izplatīto informāciju par sestdien notikušo motokluba “Vēja Brāļu Ordenis” astotās dzimšanas dienas pasākumu Liepājā.

Latvijas Motoklubu Asociācija nevar piekrist Liepājas policijas izplatītajai tendenciozajai informācijai par sestdien notikušo “Vēja Brāļu Ordeņa” pasākumu “Latvijas 1.rokkafejnīcā” jeb PABLO un tradicionālo visu rokeru parādes braucienu uz Kara ostu (pirmdienas VZ un NRA).

Simtiem Liepājas iedzīvotāju, kuri ierastā laikā un ik gadus ierastajā maršrutā gaidīja parādāmies motobraucēju kolonu, bija vīlušies, jo 400 motociklu vietā Kara ostas virzienā brauca atsevišķas nelielas motobraucēju grupas. Tie bija motobraucēji kuri nezināja, ka iepriekšējā dienā Liepājas pilsētas policija ir atteikusi lūgumu pavadīt motobraucēju kolonu un regulēt satiksmi krustojumos, kā tas ir bijis visus iepriekšējos septiņus gadus un nekad nav bijušas nekādas problēmas…

Šogad svētki tiešām bija sabojāti gan motobraucējiem, gan Liepājas iedzīvotājiem, gan arī pašiem policistiem, kuri bija izdzīti ielās nevis, lai palīdzētu nodrošināt kārtību, bet ar uzdevumu “čakarēt” visus un par jebko. Sarunās ar Liepājas policistiem noskaidrojās, ka ir dots konkrēts uzdevums “īpašu uzmanību” pievērst tikai un vienīgi motobraucējiem.

Ja Liepājas policijas vadība savā nepatikā aprobežotos tikai ar “īpašajiem pasākumiem”, domstarpības droši vien tiktu noskaidrotas turpat pilsētā, taču svētdien vairākiem masu medijiem tika izplatīta informācija, kuru labākajā gadījumā var saukt par tendenciozu un maldinošu.

Izlasot virsrakstu “Vēja brāļi jubilejas reizē brauc dzērumā” (NRA), visiem uzreiz kļūst skaidrs par visiem vēja brāļiem, jo nekur taču nav pateikts, ka īstenībā neviens Latvijas motobraucējs nav aizturēts par braukšanu dzērumā!!!

Ja reiz informācijā tik precīzi ir uzskaitīti visi pārkāpumi – braukšana bez ķiverēm, bez vadītāju apliecībām vai bez tehniskās apskates, varēja arī pieminēt, ka visi četri alkoholu lietojušie motobraucēji bija no kaimiņu valsts nevis no Latvijas. Ja padomā par “briesmīgajiem” pārkāpumiem kopumā - 20 protokoli 2 dienu laikā pārbaudot simtiem motobraucēju, tad tas drīzāk izraisa smaidu...

Droši vien tā arī nekļūs skaidrs vai organizētāji, šinī gadījumā PABLO, par maz piesolīja, vai Liepājas policija par daudz paprasīja, taču rezultātā pilsētā tiešām bija haoss. Savukārt, ar pārspīlētiem un vienpusīgiem paziņojumiem apzināti tiek kultivēts stereotips par “sliktajiem brokeriem”.

Patiesībā Latvijas Motoklubu Asociācija un visi lielākie motoklubi ir vienojušies, ka darīs visu iespējamo, lai uz ceļiem būtu drošāka braukšana un mazāk rupju ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu. Mēs vēlamies sadarboties ar visām institūcijām, kurām ir līdzīgi mērķi. Ja runājam par konkrēto gadījumu Liepājā, tad motocikli tradicionāli tika novietoti stāvvietās blakus PABLO un svinētāji uz netālajām viesnīcām gāja ar kājām.

Līdzvērtīgu vēlmi sadarboties un nodrošināt reālu sabiedrisko kārtību mums ir tiesības sagaidīt arī no valsts institūcijām, t.sk. no Liepājas policijas. Statistika liecina, ka mūsu valstī ik dienas vairāki cilvēki izdara pašnāvības, ik dienas tiek izdarīti desmitiem noziegumu. Vai tiešām nav nopietnāku problēmu, ko risināt. Vai tiešām nav nekā cita, ko darīt? Bet varbūt organizēt paraugkampaņas ir veids, kā uzrādīt savu aktivitāti priekšniecībai? Varbūt tā ir vienkāršāk nekā ķert noziedzniekus un cīnīties ar īstiem huligāniem?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!