Foto: Sail Training International

Starptautiskā buru kuģu un jahtu regate "The Tall Ships Races" ir ne tikai vērienīgs sporta pasākums, bet arī iespēja jauniešiem iepazīt burāšanu un piepildīt sapni par nokļūšanu uz īsta burinieka, vēsta organizatori.

Šo regates piedāvāto iespēju ar Latvijas Burāšanas mācību asociācijas un sponsoru atbalstu izmantos arī gandrīz 50 jaunieši no Latvijas, kuri piedalīsies regates posmā no Helsinkiem uz Rīgu. Jauniešus no Latvijas uzņems A klases burinieki "Mir", "Alexander von Humboldt II", "Shtandart" un Tenacious", un B klases burinieki "Aglaia", "De Gallant" un "Johanna Lucretia".

Viens no starptautiskās regates "The Tall Ships Races" organizatoru "Sail Training International" (STI) izvirzītajiem atlases kritērijiem, lai izlemtu par pilsētas gatavību uzņemt regati, ir pilsētas solījums nodrošināt regates mācību buriniekus ar vismaz 25 jauniešu piedalīšanos šo kuģu komandas sastāvā vienā no regates posmiem. Šiem jauniešiem ir jābūt vecumā no 15 līdz 25 gadiem. STI dēvē šos jauniešus starptautiski pieņemtā jūrskolas kursantu vārdā par kadetiem.

Jauniešiem, kuri piedalīsies "The Tall Ships Races 2013" regatē nav nepieciešamas priekšzināšanas vai iepriekšēja pieredze burāšanā. Kadetiem uz kuģiem būs iespēja pēc savas izvēles un drosmes apgūt visu to pašu, ko apgūst pārējie mācību burinieku komandas locekļi – kāpt mastos, doties pa rājām izlaist vai salocīt buras, uz klāja vilkt virves, lai izlaistu vai pārkārtotu buras, apgīt navigāciju un arī stāvēt pie burnieka stūres. Uz buriniekiem daudzus pienākumus veic komandā, piemēram, uz kuģa Mir, lai uzvilktu lielās buras, virvi pa klāju velk ap 20 cilvēku.

Regates "The Tall Ships Races 2013" Rīgas posma idejas autors un virzītājs "Latvijas Burāšanas mācību asociācija" (LBMA) regates "Cutty Sark Tall Ships' Races 2003" laikā organizēja 20 jauniešu grupas braucienu uz Sanktpēterburgas burinieka "Mir" no Turku uz Ventspili. Šī labdarības akcija deva iespēju piedalīties regatē jauniešiem no trūcīgām ģimenēm un bērnu namiem.

Arī šogad LBMA uzņēmās rūpes par "Kadetu programmas" īstenošanu – kadetu atlasi, finansējuma piesaistīšanu un atbildību par viņiem regates laikā. "Kadetu programmas" realizēšana nebūtu iespējama bez burāšanas entuziastu finansiāla atbalsta. Pirmais LBMA aicinājumam atsaucās kapteinis, pasaules apceļotājs Māris Gailis un apmaksās divu jauniešu dalību regatē. Andris Kļaviņš, bijušais "Latvijas Kuģniecības" prezidents, gan personīgi, gan ar "Rīgas Hanzas Rotari kluba" līdzekļiem nodrošinās vēl 4 jauniešu dalību regatē. Ar šo atbalstītāju palīdzību 6 jaunieši no alternatīvās ģimenes mājas "Zvannieki" piedalīsies regates posmā no Helsinkiem uz Rīgu uz buru kuģa "Mir".

Rojas osta, Rojas dome un Rojas vidussskola izsludināja konkursu vidusskolas pēdējo klašu audzēkņiem "Par regati The Tall Ships Races 2013". Atbildot uz 21 konkursa jautājumu un uzvarot konkursā iespēju doties ceļojumā uz burinieka "Mir" no Helsinkiem uz Rīgu ieguva Rojas vidusskolas skolniece. Viņas dalību regatē finansēs Rojas ostas pārvaldnieks Jānis Megnis.

LBMA ir vienojusies ar Rojas kaimiņiem – Mērsragu un kuģiem, ka arī 17 Mērsraga vidusskolas jaunieši varēs piedalīties regatē.

Rojas un Mērsraga jaunieši nav vienīgie "Kadetu programmas" dalībnieki, kuri saistīti ar jūru. Regatē piedalīsies arī trīs Latvijas Jūras akadēmijas studenti – topošie kuģu vadītāji. No tiem, kuri šajā specialitātē beidza pirmo kursu, Latvijas Jūras akadēmija izvēlējās trīs sekmīgākos.

LBMA izveidojusies arī veiksmīga sadarbība ar biedrību "Latvijas bērniem ar kustību traucējumiem" un Lielbritānijas burinieku "Tenacious". Šis A klases burinieks ir speciāli aprīkots burāšanai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām - cilvēkiem ar kustību traucējumiem un ratiņkrēslos, kā arī cilvēkiem ar redzes vai dzirdes traucējumiem. Šis ir īpašs regates kuģis un šogad iespēja burāt uz šī kuģa būs arī meitenei no Latvijas ar kustību traucējumiem. Visās regates ostās, kur "Tenacious" piestāj regates laikā, jau par tradīciju ir kļuvis valsts augstāko amatpersonu kuģa apmeklējums, izrādot cieņu cēlajam darbam, ko veic kuģa komanda un cilvēkiem, kuri par spīti grūtībām piedalās regatē uz šī kuģa. Pēc ierašanās Rīgā, "Tenacious" apmeklēs valsts prezidents Andris Bērziņš.

Regate "The Tall Ships Races 2013" sākas 4.jūlijā Dānijas pilsētā Orhusā. Tālāk kuģi dosies sacensību posmā uz Helsinkiem, bet jau 25.jūlijā ieradīsies Rīgā. Regates pasākumi Rīgā notiks teritorijā pie Rīgas Pasažieru termināla, kur būs iespēja bez maksas kāpt uz A klases burinieku klāja, uz lielās skatuves uzstāsies labākie Latvijas mākslinieki, darbsies arī atrakcijas bērniem un restorāni un kafejnīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!