Foto: DELFI Aculiecinieks
Ikdienas steigā, pārņemti ar savām aktuālajām problēmām, neievērojam citiem cilvēkiem būtisko un, iespējams, nezināšanas, vai tomēr nevēlēšanās apzināties dēļ, apdraudam citu cilvēku drošību un arī dzīvību.

Ķekavas novada paspārnē ir skaista un mājīga vieta – Katlakalns. Varētu šo vietu nosaukt par privātmāju rajonu, jo šeit nav nevienas daudzstāvu dzīvojamās ēkas. Katlakalns ir īpašs ar to, ka atrodas tuvu Rīgai un ideāli piemērots ģimenes dzīvei. Ērtības dzīvošanai piešķir arī sabiedriski nozīmīgās iestādes, tādas, kā Pļavniekkalna sākumskola, Pasta nodaļa, Kultūras nams un nesen uzbūvētais bērnudārzs "Bitīte". Kopš sabiedriski nozīmīgo vietu kļuvis vairāk, katlakalniešu ikdiena nu ir trauksmaināka. Daudzi strīdas par bērnudārza izvēles vietu un satiksmes organizāciju, bet, ko nu vairs – kas izdarīts, tas izdarīts.

Mani, kā māmiņu skumdina fakts, ka tie vecāki, kuri dodas pakaļ savām atvasēm uz bērnudārzu, ar savu braukt neprasmi un ceļa zīmju nepārzināšanu, konkrēti, ceļa zīmes DZĪVOJAMĀ ZONA neievērošanu, apdraud vietējos iedzīvotājus, gan tos, kuri vēlas aizskriet uz veikalu pakaļ kādai nepieciešamai lietai, gan arī tos, kuri vienkārši pārvietojas ar/bez bērniem pa galveno – Pļavniekkalna ielu.

Ķekavas novada pašvaldībai jau ir izstrādāts projekts gājēju celiņa izbūvei, bet ko līdz tālejoši plāni, ja problēma ir jārisina jau šodien? Ja tieši šodien ir nedroši pārvietoties pa galveno Katlakalna ielu, jo tā ir kļuvusi arī kā caurbrauktuve nule uzsāktajam Bauskas šosejas remontam? Kāpēc gaidīt pie luksofora, ja pilnā šusē var iztraukties cauri Katlakalnam? Gulošie ceļa policisti? Kas tie tādi? Bišku pakratījās, apsita auto apakšu un aiztraucās tālāk.


Pārsteidzošākais ir fakts, ka Pļavniekkalna ielas sākumposmā izvietota zīme "dzīvojamā zona", bet izskatās, ja zīme nav apvilkta ar sarkanu, neviens to neievēro. Varbūt derētu atsvaidzināt savas zināšanas ceļa satiksmes noteikumos? Tikai daži vietējie iedzīvotāji saprot šīs zīmes nozīmi un ierobežo braukšanas ātrumu. 

Izraksts no ceļu satiksmes noteikumiem:

153 Dzīvojamā zonā gājējiem un velosipēdu vadītājiem atļauts pārvietoties pa ietvēm un pa brauktuvi visā tās platumā.

Tātad, gājējiem ir priekšroka, bet, praksē pierādīts, ka nav iespējams pa Pļavniekkalna ielu vienlaicīgi pārvietoties divām pretējā virzienā braucošām automašīnām un mātei ar bērnu pie rokas, vai ratiņos. Automašīnai, kura atrodas gājēja pusē ir jāpiebremzē, lai nenotriektu gājēju un palaistu garām pretim braucošo auto. Tātad, gājēji nevar pārvietoties netraucēti.

156 Dzīvojamā zonā aizliegts:

156.3. iebraukt kravas automobiļiem, kuru pilna masa pārsniedz 5 t, kā arī traktortehnikai, izņemot gadījumus, kad tas nepieciešams kravas iekraušanai, izkraušanai vai darbu veikšanai, autobusiem.

O, te nu būtu darbs ceļu policijai, kādus tik smagos transportlīdzekļus šeit nenākas redzēt. Jo īpaši ekstrēmi ir kā F1 pilots braucošs traktorists. Kā arī, visu autovadītāju vidū izceļas mikroautobusa Rīga - Ķekava - Rīga autovadītāji, kuriem kāja iestrēgusi gāzes pedālī un nekādi neizdodas braukt lēnāk par 60 km/h. 

Ar šo īso rakstu es vēlos uzrunāt tos autobraucējus, kuri ikdienā caurbrauc Katlakalnu: "lūdzu, ievērojiet, ka tā ir dzīvojamā zona, kur prioritāte ir gājējiem!" Vēlos uzrunāt arī tos vecākus, kuri dodas pakaļ saviem bērniem uz bērnudārzu: "lūdzu, neapdraudiet ar savu ātro braukšanu tos, kuriem bērnudārza gaitas vēl tikai priekšā!"

Visi mēģinājumi aizklauvēties līdz pašvaldībai šī jautājuma risināšanai, pagaidām, ir nesekmīgi, bet es ļoti ceru, ka tuvākajā laikā būs iespēja, kā iepriekš, izvietot Pļavniekkalna ielā fotoradarus, vai vismaz kādu ceļa policijas ekipāžu, kaut uz laiku, lai policisti regulē satiksmi, nevis paši savos auto traucas cauri dzīvojamai zonai neievērojot braukšanas ātrumu, vai arī dirn uz Bauskas ielas pie luksofora regulējot? satiksmi. 

Būsim saprotoši un iecietīgi, jo drošība ir pirmajā vietā. Es ļoti ceru ka nav jānotiek kādai nelaimei, lai beidzot atbildīgās personas sāktu rīkoties!


Skatīt lielāku karti

Šī reportāža tiek izvirzīta 'Delfi' un 'Skandi Motors' rīkotā 'Ceļu reportiera' projekta nedēļas balvai! Ja arī jūs vēlaties piedalīties 'Ceļu reportiera' projektā, sūtiet reportāžas "Delfi Aculieciniekam" uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par "Aculiecinieka" autoru. Vairāk par projektu un dalības noteikumiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!