Foto: DELFI Aculiecinieks

Jau iepriekš rakstīju par visnotaļ interesantiem apgalvojumiem, kuri sastopami CSDD mājas lapā. Šoreiz par CSN testa jautājumiem.

Esmu puslīdz izbūries cauri CSDD mājas lapai, Ceļu Satiksmes Noteikumiem un Ceļu Satiksmes Likumam un beidzot esmu nonācis līdz testam, kurš jākārto, lai iegūtu Autovadītāja Apliecību [AA]. Un šeit arī parādās visnotaļ interesantas lietas.

Man likās, ka, lai nokārtotu AA, ir jāpārzina CSN un CSL, kur ir puslīdz tieši un precīzi noteikts, ko drīkst un ko nedrīkst darīt. Tad testā parādījās jautājums: "Vai ir iespējams aprēķināt, alkohola koncentrāciju asinīs?" Likās, kāds stulbs jautājums - protams... Nu, policisti taču liek pūst trubiņā un tur koncentrāciju nosaka tūkstošdaļās [promilēs] ar diviem vai trim cipariem aiz komata. Nu, labi - ir dzirdēts, ka tā nav "pilnīgi perfekti" precīza metode un, ja tai nepiekrīt, tad brauc taisīt asins analīzes un tad gan esot precīzi. Bet pēc testa izrādās, ka tomēr nevar viss tik precīzi noteikt, jo "esot daudz dažādu apstākļu, kas to ietekmē"... Ja tā pafilozofē, tad, jā - dzīvē jau neparko nevar būt 100% drošs. Cits var būt dūšīgāks miesās, cits kārnāks vai īsāks, kāds dzīvo veselīgu dzīvesveidu, cits atkal dzer katru nedēļas nogali, + vēl sievietes ar savam ķermeņa īpašībām. Pieņemsim, ka nevar precīzi noteikt - pārāk daudz dažādu faktoru.

Pildot testu atkārtoti, pēc kādam pāris reizēm atkal parādījās jautājums par alkoholu: "Cik ilgam laikam ir jāpaiet, lai pēc 3 litru tumšā alus izdzeršanas, tas organismā būtu pilnībā pārstrādājies [alkohola koncentrācija asinīs būtu apmēram 0 promiles]?" hmmm... Un kā tad var atbildēt uz šo jautājumu ņemot vērā iepriekšējo? Tad sanāk, ka alkohola koncentrāciju aprēķināt nav iespējams, bet cik ātri viņš pārstrādāsies var? Man likās, ka, lai aprēķinātu, cik ilgi organisms ar to cīnīsies, ir jāzina, ar cik lielu koncentrāciju viņam ir jācīnās. Un šeit nedarbojas iepriekšējie "daudzie apstākļi" - vīrietis, sieviete, svars, augums, dzīvesveids utt? Plus jautājums ir pārāk neskaidri definēts: kāds alus? Tumšais, bet cik stiprs? Un cik ilgā laikā izdzerts? - tas ir vienalga? Cits var to alu izdzert stundas laikā, cits visu līgo nakti. Un no kura brīža ir jāsāk skaitīt - kad izdzerts pēdējais piliens? Ja izdzer tos 3 litrus līgo dienas un nakts [24 h] laikā - tad ir jāgaida vēl 20? Un jā, man alus negaršo [kur nu vēl tumšais] un es to nedzeru - kā es varu zināt, cik ilgi viņš tur iekšā pārstrādāsies? Plus vēl 3 litri!!! Kurš vispār var izdzert 3 litrus alus? Tas tak ir tikpat daudz cik divas Mangaļu minerālūdens pudeles. To kuņģis vispār var izturēt? Vieglāks.lv atradu info, ka:"Pirms operācijas kuņģa tilpums ir gandrīz litrs, pēc operācijas – apmēram 20 mililitri."

Jāpilda tas tests vēl varbūt, ka tad būs līdzīgi jautājumi par citiem alkohola veidiem. Ja jau ir alus tad kāpēc ne pārējie? Vai varbūt tas ir saistīts ar tauvojošiem Līgo svētkiem?
Lai vai kā, secināju, ka, lai nokārtotu AA, ir jāzina stingi noteiktie CSN un CSL, bet arī filozofiskas dabas jautājumi, kuri ir balstīti uz.... Uz kāda pamata šie jautājumi ir balstīti?


Lasiet vēl -
Vecuma diskriminācija CSDD mājas lapā

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!