Aizvadītajā nedēļā sociālos tīmekļus pāršalkušas fotogrāfijas un video materiāli ar jaunu netrafareto policijas BMW motociklu. Video sižetos redzams, kā Rīgā netrafarets motociklists, kuram nav arī policista formastērpa, bet gan standarta motociklista ietērps, Rīgā vismaz divos gadījumos aptur autovadītājus. Citā video sižetā šis BMW motocikls redzams ar ieslēgtām bākugunīm.

Tomēr Valsts policija (VP) komentārā par šo jaunumu ir visai skopa. VP apstiprina, ka netrafareti motocikli ir iegādāti kriminālpolicijas vajadzībām. VP preses pārstāve Sigita Pildava aģentūrai LETA neatklāja, kādu tieši kriminālpolicijas funkciju pildīšanai motocikli sagādāti, kad motocikli nopirkti un cik spēkratu ir likumsargu rīcībā. Tāpat netiek atklāts, kuras kriminālpolicijas struktūrvienības motociklus izmanto.

Kāds "Delfi" lasītājs iesūtījis VP iepirkuma nolikuma tehniskās specifikācijas fotoattēlu, kurā redzams, ka bijis plānots iegādāties 2018. gada ražojuma vienu vai divus vismaz 120 ZS jaudīgus enduro tipa motociklus, kāds ir arī fotoattēlos un video sižetos redzamais netrafaretais "BMW R 1200 GS". Šāda modeļa motocikls maksā no 16 tūkstošiem eiro, liecina markas izplatītāja cenu lapa.

VP rīcībā ir trafareti motocikli, taču tos izmanto ceļu policija. VP apstiprināja, ka kopš pagājušā gada augusta procesā ir iepirkums trafaretu motociklu iegādei ceļu policijas vajadzībām.

VP gan vēlāk apstiprināja, ka šo kriminālpolicijai piešķirto netrafareto motociklu galvenais uzdevums nav satiksmes kontrole, taču nepieciešamības gadījumā atsevišķās situācijās policisti var izmantot šos motociklus satiksmes kontrolei, piemēram, lai apturētu automašīnu. Motocikli ir netrafareti, taču uz tiem izvietoti gaismas signāli. Likums dod policijai tiesības iepirkt un izmantot šādus motociklus.

Pagājušā gada augustā pieņemts lēmums slēgt līgumu ar uzņēmumu "Inchcape Motors Latvia", kas ir oficiālais BMW markas motociklu dīleris, par 49 043 eiro par motociklu un motociklistu ekipējuma iegādi VP vajadzībām.

Tāpat iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka līgums par motociklu piegādi VP vajadzībām slēgts ar uzņēmumu "KS14". Kopējā līgumcena ir 265 966 eiro. "Firmas.lv" informācija liecina, ka šis uzņēmums pieder bijušajam motokrosa čempionam Kristeram Serģim. "KS14" ir "Yamaha" autorizētais dīleris.

Abos iepirkumos gan nav izskaidrots, vai iepirkti netrafareti vai trafareti motocikli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!