Foto: Daimler/Hoch Zwei
Britu F-1 pilots Luiss Hamiltons šodien izcīnīja pārliecinoši triumfēja Ungārijas "Grand Prix" sacensībās, iegūstot savu pirmo uzvaru kopš pievienošanās "Mercedes" komandai un pirmo šajā sezonā. Uz goda pjedestāla Hungaroringā kāpa arī "Lotus" pilots Kimi Raikonens, kurš izmantoja atšķirīgu stratēģiju, un čempionāta līderis Sebastjans Fetels no "Red Bull".

Hamiltons startā pārliecinoši saglabāja pirmo vietu, bet ar Fetelu centās cīnīties abi no otrās rindas startējušie braucēji, Romēns Grožāns un Niko Rosbergs. Rosberga cerības uz Fetela apdzīšanu gan bija īsas un dažus līkumus vēlāk viņu apdzina "Ferrari" pilots Fernando Alonso, kurš startēja no piektās vietas, bet nu bija pakāpie uz ceturto. Grožāns pirmajā līkumā jau bija gandrīz blakus Fetelam, tomēr garām netika. Tikmēr Rosbergs vēl izbrauca ārpus trases un zaudēja vairākas pozīcijas, cīņas karstumā saskaroties ar Felipes Masas vadīto "Ferrari" un atkrītot uz otro desmitnieku.

Hamiltons, Fetels un Grožāns turpināja brauks samērā līdzīgā ātrumā, taču viens otru īpaši neapdraudēja. Desmitā apļa beigās Hamiltons no līderpozīcijas devās pirmajā pitstopā, bet dažus apļus vēlāk sekoja arī Fetels un Grožāns, tomēr pozīciju izmaiņas nenotika, turklāt Fetels iestrēga aiz Džensona Batona, kurš vēl nebija pabijis boksos. Hamiltonam tā bija pirmā iespēja atrauties. Fetels tikmēr nespēja apdzīt Batonu un kautkur nedaudz sabojāja priekšējo antispārnu, līdz ar to Grožāns viņam sāka "sēdēt astē". Fetels bija spiests atkāpties no Batona un Grožāns 19. aplī jau vajāja Fetelu, lai gan daudzie apdzīšanas mēģinājumi netika noslēgti. Pa to laiku viņiem pietuvojās Alonso, kurš pirms pirmajiem pitstopiem bija atpalicis no līderu trio.

Batons atradās otrajā vietā un acīm redzami bija nolēmis iztikt ar mazāk pitstopiem. Tikai 25. aplī, kad Hamiltons bija atrāvies jau vairāk par 13 sekundēm, Fetelam izdevās Batonu apdzīt. Uzreiz pēc tam "McLaren" formulai mēģināja uzbrukt Grožāns, tomēr abas formulassadūrās un Batonam tika sabojāts priekšējais antispārns. Grožāns varēja turpināt cieši sekot Fetelam, kurš bija atguvis otro vietu, kamēr Alonso sekoja gabaliņu tālāk, ceturtajā vietā.

Uzreiz pēc tam, tā paša apļa beigās kā pirmais no līderiem Grožāns devās otrajā pitstopā. 31. apļa beigās Hamiltons no pirmās vietas devās otrajā boksu apmeklējumā, bet trīs apļus vēlāk sekoja arī Fetels, kurš kādu laiku bija izvirzījies sacensību vadībā. Pēc riepu nomaiņas Fetels ne tikai bija pazaudējis pozīciju Grožānam, bet arī atkal nokļuva aiz Batona. Grožāna cerības gan nebija garas, jo par trases noīsināšanu iepriekš notikušajā divcīņā ar Batonu viņam tika piespriests sods - izbraukšana cauri boksu celiņam. Burtiski tajā mirklī Fetels apdzina Batonu, paceļoties uz ceturto vietu.

Savukārt uz otro vietu jau bija pacēlies Fetela komandas biedrs Marks Vēbers, kuram padevās ļoti neveiksmīga kvalifikācija, bet trešo - Raikonens. Tobrīd līdz līderim Hamiltonam Fetelam bija 15 sekundes, bet līdz trešajā vietā esošajam Raikonenam - desmit sekundes. Piektais tobrīd bija Fetela galvenais konkurents kopvērtējumā Alonso, kuram tomēr nebija tik labs ātrums kā "Red Bull" pilotam, bet Grožāns pēc soda izciešanas atkrita uz sesto vietu.

42. apļa beigās otrajā pitstopā iebrauca Raikonens un tobrīd kļuva skaidrs, ka soms visticamāk ir nolēmis iztikt ar diviem pitstopiem. Nākamajā aplī riepas otro reizi nomainīja arī Vēbers, kuriem tas nebija pēdējais pitstops, jo austrālietis vēl nebija izmantojis mīksto riepu komplektu. "Red Bull" otrais numurs atkrita uz trešo vietu, palaižot priekšā tikai komandas biedru Fetelu, bet Raikonens noslīdēja uz septīto. Nācās gaidīt trešos boksu apmeklējumus, lai saprastu, kāds varētu būt reālais pozīciju izkārtojums tuvojoties finišam.

Alonso kā pirmais no vadošajiem pilotiem iebrauca trešajā pitstopā. 50. apļa beigās riepas nomainīja arī līderis Hamiltons, kas viņam maksāja vienu pozīciju, lai gan uz mirkli priekšā bija nokļuvis Vēbers, kuru uzreiz pēc tam brits apdzina. Fetels savu pēdējo pitstopu veica vairākus apļus vēlāk un atkrita aiz Raikonena. Tobrīd bija skaidrs, ka otrajā vietā esosājam Vēberam vēl ir jāveic viens pitstops, kamēr Raikonens, kurš atradās vairs tikai trīs sekundes priekšā Fetelam, varētu iztikt bez trešās riepu nomaiņas. Vēbers savu pitstopu veica 11 apļus pirms beigām, atkrītot uz ceturto vietu.

Galvenā intriga pēdējos apļos bija cīņa par otro vietu, jo Fetels bija nonācis tuvu Raikonenam, turklāt jāatceras, kas brauca ar daudz svaigākām riepām. Lai gan Fetels vairākas reizes bīstami uzbruka, dažbrīd arī sabloķēja riteņus, Raikonenam izdevās nosargāt otro vietu. Tiesa, drīz pēc finiša līnijas šķērsošanas Raikonens piestāja trases malā.

Marks Vēbers finišēja stabilā ceturtajā vietā, bet piekto vietu ieguva Fernando Alonso, kuram šodien bija svarīgi finišēt priekšā Fetelam, lai neļautu vācietim vēl vairāk atrauties kopvērtējuma tabulā. Turpat aiz Alonso finišēja Romēns Grožāns, kurš pēc soda saņemšanas tomēr izcīnīja sesto vietu, bet Džensons Batons, iespējams, aizvadīja savu labāko sacīksti šogad, tiekot pie septītās vietas, turklāt arī otrs "McLaren" braucējs Serhio Peress izcīnīja punktus par devīto vietu. Starp viņiem iespraucās Felipe Masa, bet pēdējo pieejamo punktu savāca "Williams" komandas braucējs Pastors Maldonado.

Savu 100. sacīksti F1 čempionātā diemžēl nepabeidza Adrians Zutils, kura "Force India" mašīnai pitstopa laikā radās tehniskas problēmas. Ar dūmojošu formulu piecus apļus pirms beigām izstājās arī Rosbergs, kurš pēc neveiksmīgā pirmā apļa varēja cerēt vien uz dažiem punktiem.

Raikonens tagad ir pacēlies uz otro vietu kopvērtējumā, atpaliekot no līdera Fetela 36 punktus. Cīņas F1 čempionātā turpināsies pēc vasaras pārtraukuma, kas ilgs četras nedēļas.

Ungārijas “Grand Prix” rezultāti

Vieta Pilots             
Komanda   
Apļi Rezultāts Pitstopi
1. Hamilton Mercedes 70 - 3
2. Raikkonen Lotus 70 +10.900 2
3. Vettel Red Bull 70 +12.400 3
4. Webber Red Bull 70 +18.000 3
5. Alonso Ferrari 70 +31.400 3
6. Grosjean Lotus 70 +32.200 4
7. Button McLaren 70 +53.800 2
8. Massa Ferrari 70 +56.400 3
9. Perez McLaren 69 +1 aplis 2
10.  Maldonado Williams 69 +1 aplis 3
11. Hulkenberg Sauber 69 +1 aplis 3
12. Vergne Toro Rosso 69 +1 aplis 3
13. Ricciardo Toro Rosso 69 +1 aplis 2
14. V.d.Garde Caterham 68 +2 apļi 3
15. Pic Caterham 68 +2 apļi 2
16. Bianchi Marussia 67 +3 apļi 3
17. Chilton Marussia 67 +3 apļi 3
- Di Resta Force India 66 Izstājās 4
- Rosberg Mercedes 64 Izstājās 3
- Bottas
Williams 42 Izstājās 2
- Gutierrez Sauber 28 Izstājās 2
- Sutil Force India 19 Izstājās 1

F1 kopvērtējums pēc 10. posma

Vieta Pilots           
Punkti Vieta Komanda Punkti
1. Vettel 172 1. Red Bull 277
2. Raikkonen 136 2. Mercedes 206
3. Alonso 133 3. Ferrari 194
4. Hamilton 122 4. Lotus 185
5. Webber 105 5. Force India 59
6. Rosberg 84 6. McLaren 57
7. Massa 61 7. Toro Rosso 24
8. Grosjean 49 8. Sauber 7
9. Button 39 9. Williams 1
10. Di Resta 36


11. Sutil 23


12. Perez 18


13. Vergne 13


14. Ricciardo 11


15. Hulkenberg 7


16. Maldonado 1
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!