2.septembrī pusgadsimta pastāvēšanas jubileju atzīmē viena no slavenākajām, veiksmīgākajām un prestižākajām kompānijām pasaules motoru sportā - "McLaren".

"Bruce McLaren Motor Racing Limited" tika nodibināts 1963. gada 2.septembrī, kad 26 gadus vecais jaunzēlandietis Brūss Maklarens izveidoja nelielu domubiedru un entuziastu komandu, kura dizainētu, būvētu un brauktu ar autošosejas mašīnām. Komandas pirmā mājvieta bija neliela darbnīca Ņūmaldenā, Anglijā.

""McLaren" aizsākās kā viena cilvēka sapnis, un kopš tā laika ir izaudzis, lai īstenotu vairāk kā 2000 cilvēku sapņus, kuri strādā tikpat nenogurdināmi kā savulaik Brūss Maklarens," jubilejas reizē saka "McLaren Group" priekšsēdētājs, ilggadējais "McLaren" F-1 komandas vadītājs Rons Deniss.

Šodien komanda ir izaugusi līdz 2000 darbinieku uzņēmumam, kas rezidē elegantā un modernā bāzē, "McLaren Technology Centre" Vokingā.

Maklarena paša debija F-1 čempionātā notika 1966.gadā karaliskajā Monako "Grand Prix" izcīņā, un kopš tās dienas "McLaren" komanda ir izcīnījusi vairāk uzvarku nekā jebkura cita konkurente - 182. "McLaren" formulas pretim uzvarām vadījuši tādi leģendāri čempioni kā Emersons Fitipaldi, Džeimss Hants, Nikijs Lauda, Alēns Prosts, Airtons Senna un Mika Hakinens.

Turklāt F-1 jau sen nav vienīgais kompānijas darbības virziens autosportā - "McLaren" komanda dominējusi arī Zemeļamerikas sacīkšu seriālos kā "CanAm", "Indy 500", kā arī slavenajās Lemānas 24 stundu sacensībās, kurās uzvarēja uzreiz savā debijas reizē 1995. gadā.

Apaļu jubileju šogad atzīmē arī "McLaren Automotive", kas dibināts 1993.gadā un nodarbojas ar ielas automašīnu būvēšanu. Šīs kompānijas slavu kaldinājis pirmais "McLaren F1", kas arī pēc 20 gadiem tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajiem ielas sporta superauto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!