Foto: Publicitātes attēli
Amerikāņu kompānija "Terrafugia" izstrādājusi jaunu virsbūves dizainu lidojošajam automobilim "TF-X", kā izstrāde ilgst vēl no 2013. gada un kas jaunajā versijā spētu pacelties gaisā kā helikopters. Šī transportlīdzekļa makets izgatavots 1:10 mērogā un jau veiksmīgi pabeidzis izmēģinājumus aerodinamiskajā tunelī.

"Terrafugia TF-X" ir četrvietīgs, tam ir savāžami spārni un autopilota sistēma, kura atbild par pacelšanos gaisā, nolaišanos un pašu lidojumu. Sistēma automātiski analizē klimatiskos apstākļus, attālumu līdz mērķim un aviācijai slēgtos reģionus.

Savāztu spārnu gadījumā "TF-X" pārvēršas tradicionālā automobilī, kam ir pielaide braukšanai pa koplietošanas ceļiem. Gaisā pilots var vadību pārņemt savās rokās, bet, ja elektronika secina, ka tas nereaģē uz datora paziņojumiem, uzreiz tiks aktivizēta automātiskās nolaišanās funkcija. Vēl šis transportlīdzeklis būs aprīkots ar izpletņiem avārijas situācijai.

Foto: Publicitātes attēli
"Terrafugia TF-X" būs aprīkots ar hibrīda spēka agregātu, kas ietver 300 zirgspēku jaudīgu iekšdedzes dzinēju un divus elektromotorus ar kopējo jaudu 600 ZS, kuri atbild par transportlīdzekļa pacelšanos gaisā un nolaišanos. Gaisā "TF-X" spēs lidot ar ātrumu līdz 322 km/h un bez atkārtotas degvielas uzpildes nolidot 805 km distanci.

Izstrādātāji plāno, ka līdz "Terrafugia TF-X" ieviešanai sērijveida ražošanā vēl nepieciešami astoņi līdz 12 gadi. Lidojošā automobiļa cena varētu būt ap 300 līdz 400 tūkstošiem ASV dolāru (274 līdz 367 tūkstoši eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!