Pavasaris ir laiks, kad cilvēki sāk domāt par ceļojumiem un tajos arī dodas, izmantojot dažnedažādus pārvietošanās veidus – kājām, ar velosipēdu, sabiedrisko transportu, automobiļiem vai pat autostopiem. Šoreiz mēs īpaši pievērsīsimies mūsu Latvijas apceļošanai. Ja izvēlētais maršruts un galamērķis nav iepriekš pazīstami, tad parasti apbruņojamies ar dažādām kartēm.
Taču mūsdienās izmantot papīra karti nav nedz moderni, nedz parocīgi. Tāpēc talkā ņemam digitālus risinājumus. Šoreiz skatīsimies, kā mums var noderēt jaunā JS Latvija 2 GPS apvienojumā ar Magellan SportTrak GPS.

Izskats

Lai gan Jāņa sētas jaunā karte ietver jaunas iespējas, tomēr tās vizuālais izskats un saskarne būtiski nav mainījusies. Vienīgi papildināts karšu klāsts ar pārējām Baltijas valstīm un Kaļiņingradas apgabalu, ar daļu Krievijas, Baltkrievijas, Somijas un Zviedrijas teritoriju, kā arī ar funkcijām maršrutu importam un eksportam no Magellan GPS aparātu un uz to.

Kā jau liecina SporTrak nosaukums, šis GPS aparāts veidots sportiskās formās. Tā dzeltenā krāsa neļaus tam pazust, ja nu tas būs nokritis zemē vai kā citādi nokļuvis neceļos. Aparāta formas ir ne tikai izskatīgas, bet arī veidotas tā, lai viegli iegultu rokās vai speciālā turētājā automobilī vai uz velosipēda.

Aprīkojums

Kartes būtiskākais jaunums ir iespēja izmantot arī kaimiņvalstu kartes, kas gan nav tik detalizētas kā Latvijas karte, bet lielākie autoceļi ir atrodami. Otrs jaunums ir iespēja izveidotos maršrutus pārsūtīt uz firmas Magellan ražotajiem GPS aparātiem. Iespējams arī pretējā virziena process – izveidotā maršruta ielāde no GPS aparāta kartē. Tas viss paveicams samērā vienkārši, un vienmēr ir arī iespēja ieskatīties rokasgrāmatā, kas pievienota kartes instalācijas pakotnei. Karte ir jāreģistrē, un ar vienu licenci to iespējams lietot uz viena datora.

SporTrak GPS aparāts sastāv no divām daļām – paša aprāta un tā turētāja automobilī, kam pievienots datu un ārējās barošanas vads pievienošanai auto kontaktligzdai. Pats aparāts ir aprīkots ar melnbaltu 160 x 104 pikseļu izšķirtspējas ekrānu, kurā iespējams deviņos dažādos režīmos skatīt informāciju par vispārējo stāvokli, pozīciju, navigāciju, kompasu, maršruta karti u. c.

Tā kā Latvijai nav pieejama laba aparātā integrēta karte, tad GPS esošajā kartē atrodami tikai daži Latvijas punkti. Tomēr lietotājam pašam ir iespēja aparātā ielādēt līdz 500 dažādiem punktiem un vēl 20 maršrutus, kas katrs satur 30 navigācijas punktus. Ar šādām iespējām apvienojumā ar JS Latvija 2 GPS aparātā iespējams saglabāt visu nepieciešamo informāciju ceļojumam.

Aparāta barošanai izmantojamas divas AA tipa baterijas, iespējams izmantot arī ārējo barošanu no automašīnas. Baterijas spēj nodrošināt aptuveni 14 stundas nepārtraukta darba.

Lietojamība

GPS aparāts izmantojams kā jebkurš šāda veida aparāts, lai orientētos apkārtnē, jo tas spēj noteikt gan atrašanās koordinātas, gan debespuses. Apvienojumā ar JS Latvija 2 GPS šis aparāts kļūst arī par labu ceļvedi iepriekš sagatavotos maršrutos. Tas ļauj arī iepriekš nesagatavotu maršrutu pēc tam uzlikt uz kartes. Savienošana ar datoru notiek, izmantojot datu vadu ar RS 232 savienojumu. Atliek tikai veikt iestatījumus GPS un JS Latvija GPS, un jau var sākt darboties ar maršrutu vai atsevišķu punktu pārsūtīšanu no datora uz GPS aparātu vai otrādi.

Kāds tūliņ gribēs iebilst, ka automobilī ērtāk taču izmantot GPS apvienojumā ar klēpjdatoru, kura ekrānā skatāma tā pati JS Latvija 2 un daudz labāk iespējams orientēties vietā, kur atrodaties. Tomēr tad ir nepieciešams kāds, kas lasa šo datora karti un koriģē braucēju. GPS aparātā sastādītajā maršrutā iespējams definēt pagrieziena punktus, un vadītājs tiek brīdināts par pagriezienu. Arī sastādītajā maršrutā nav redzams nekas lieks, un tajā vizuāli ir viegli orientēties, tikai uzmetot acu skatienu ekrānam uz pavisam īsu mirkli, kas, vadot auto, ir ļoti svarīgi.

Vēl nozīmīgāka šī iespēja ir tiem, kas ceļojumos dodas ar velosipēdu vai pat kājām. Tad nest vai vest līdzi datoru ir pagalam neparocīgi, jo tas ir krietni smags un arī pārāk dārgs, lai tā riskētu. Šādā gadījumā JS Latvija GPS iespējas sastādīt maršrutus, atzīmēt interesējošos apskates punktus un tos pārsūtīt uz GPS aparātu ir īsti laikā un vietā.

Secinājumi

Ļoti labs risinājums, lai droši dotos svešā ceļā ar izplānotu maršrutu. Var izmantot gan tie, kas priekšroku dod pārgājieniem kājām, gan tie, kas ceļo velosipēda vai motocikla mugurā, kā arī autovadītāji. Ja ir iegādāts GPS aparāts un JS Latvija 2 GPS Magellan karte un jūs to centīsieties izmantot ikreiz, kad dosieties svešā virzienā, apmaldīties nebūs iespējams. Turklāt ceļu atradīsiet arī tad, ja dosieties pat no Helsinkiem līdz Varšavai vai no Stokholmas līdz Novgorodai. Vienīgais trūkums ir tas, ka karte ar maršrutiem un navigācijas punktiem spēj apmainīties tikai ar Magellan ražojumiem. Tas ierobežo pircēja izvēli attiecībā uz GPS aparātu. Kaut gan piedāvājuma klāsts šim ražotājam ir samērā plašs.

Plusi

+ Kartei pievienotas jaunas kaimiņvalstu kartes.
+ Iespējams savstarpēji apmainīties ar maršrutiem starp karti un GPS.
+ Noder arī visparastākais GPS ar melnbaltu ekrānu un bez kartes.

Mīnusi

- Maršrutu un navigācijas punktu apmaiņai iespējams izmantot tikai Magellan GPS aparātus.
- Kaimiņvalstu kartes nav tik detalizētas kā Latvijas karte.

Tehniskie parametri

Magellan SporTrak GPS

Maksimālais uztveramo satelītu skaits12
Startēšanas laiks (s)15 (siltais), 60 (aukstais), 1 (atjaunināšanās)
Precizitāte (m)7
Maksimālais ātrums (km/h)1530,5
LCD ekrāna izmērs (cm)5,59 x 4,44
AizsardzībaŪdensizturīgs, triecienizturīgs
Darba temperatūra (ºC)-10 … +60
Barošana2x AA
Bateriju darbības ilgums (h)14
Aptuvenā cena (Ls)150
JS Latvija 2 GPS Magellan 
Sistēmas prasībasWindows 95/98/NT/2000/XP
Detalizētas kartes (1: 20 000)Latvija (vairāk nekā 100 pilsētām un ciemiem)
Vispārējas autoceļu kartes (1: 200 000)Lietuva, Igaunija, Kaļiņingradas apgabals, daļa Somijas, Zviedrijas, Krievijas, Baltkrievijas un Polijas
Sadarbības iespējas ar Magellan GPSMaršruta un atsevišķu punktu augšupielāde un lejupielāde
Aptuvenā cena (Ls)70
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!