Jau ilgāku laiku firma AIWA ir pieteikusi sevi kā nopietnu spēlētāju elektronikas laukā. Vēl jo vairāk šīs firmas ambīcijas ir izprotamas, ja atceramies, ka tā pilnībā nonākusi industrijas giganta Sony paspārnē. Tāpēc ar patiesu interesi mēs apskatām jaunpienācēju auto audio jomā CD resīveru CDC-R504MP.
Izskats un funkcionālais nodrošinājums

Jaunais aparāts mēģina sevī apvienot divus vai vairākus aspektus, un tie ir laba cena, elegants dizains un labs skanējums. Taču vispirms mēģināsim tikt skaidrībā ar ārējo izskatu un to, cik funkcionāli ērts lietošanā ir jaunais atskaņotājs. Ražotāji ir saglabājuši jau ierastos principus, veidojot jauno aparātu, un pašā centrā uz priekšējā paneļa greznojas liels gaiši zilas krāsas displejs. Tajā ar lieliem baltas krāsas simboliem tiek atainota visa vajadzīgā informācija.

Abās pusēs ir novietoti tie taustiņi, kas atbild par iekārtas vadību un dažādu funkciju aktivizēšanu. Kreisajā pusē ir novietojies liels un ar zilas krāsas izgaismotu apli ieskauts skaļuma regulators. Nedaudz virs tā pašā kreisajā stūrī ir aparāta ieslēgšanas un izslēgšanas taustiņš, kā arī tie taustiņi, kas atbild par radio staciju meklēšanu un kompaktdiska muzikālo fragmentu izvēli. Apakšā kreisajā stūrītī ir vēl divas pogas, kuras ir saistītas ar radio aparāta funkcijām. Zem displeja ir sešas pogas, ar kurām var izvēlēties vai nu kādu no aparāta atmiņā fiksētajām radiostacijām, vai lapot disku sarakstu ar MP3 ierakstiem.

Labajā pusē atrodas taustiņi, kas paredzēti dažādu atskaņošanas režīmu mainīšanai, ekvalaizera ieslēgšanai, basa pacēluma funkcijas aktivizēšanai, signāla avotu un atskaņošanas režīmu izvēlei. Kopumā aparāta ergonomika ir ļoti labā un pārdomāta. Ja jūs vēlaties aktivizēt aparāta izvēlni, to var izdarīt, piespiežot skaļuma regulatora pogu.

Aparāta aizmugurē var atrast vienu līnijas signāla ieejas un vienu izejas ligzdu komplektu. Turpat ir arī sabvūfera priekšpastiprinātāja izejas ligzda, kas ļauj tai pievienot aktīvo sabvūferu, tādējādi krietni uzlabojot basa skanējumu. Interesanti, ka aparāts, atskaņojot kompaktdisku, nonācis pie tā beigām, nevis aptur atskaņošanu, bet gan atgriežas diska sākumā un turpina atskaņot disku no sākuma. Komplektā ar aparātu ir arī distances vadības pults jau ierastajā kredītkartes izmērā, un uz tās atrodamas visas pogas, kas vajadzīgas aparāta operatīvai darbībai. Pults elektriskā barošana tiek realizēta ar vienas tabletes veida litija baterijas palīdzību, un tā ietilpst komplektā.

Skanējuma kvalitāte un lietošanas ērtums

Aparāta vadība ir ļoti pārdomāta un nerada principiālus iebildumus. Visas nepieciešamās regulēšanas darbības var veikt ērti un ātri. Līdzīgi notiek darbība ar fiksētajām ekvalaizera līknēm, un tādas ir septiņas. Arī radio staciju atrašana un ierakstīšana aparāta atmiņā notiek bez jūtamas aizķeršanās un ērti. Jāpiebilst gan, ka staciju skaits – 18 FM diapazonā – pagaidām ir pietiekams, bet, ja parādīsies vēl kāda jauna stacija, var gadīties, ka vietas būs par maz. Aparāta skanējums ir jaunatklājums un vienlaikus arī ļoti labi pazīstams.

AIWA ir iemantojusi labākās Sony iezīmes. Skanējums ir ļoti viegls un patīkams. Tiek uzsvērts basa reģistrs, bet tas notiek saprāta robežās, un, ja nu basa ir par maz, to var labot ar funkciju h-bass, vai arī papildus pieslēdzot aktīvo sabvūferu. Skanējuma vidējā diapazonā viss ir gandrīz ideāli, augšējo reģistru skanējums ir ļoti dzidrs un detalizēts. Tas patiesībā ir samērā raksturīgi Japānas ražotājiem.

Taču, ja ieklausās ilgāku laiku, arī AIWA aparātam parādās tas pats skanējuma rokraksts, kas novērojams līdzīgas cenu klases Sony ražojumiem. Tas nav īpaši spēcīgi sajūtams, tomēr, ja klausāmies augstas kvalitātes diskus, pašu sīkāko detaļu un nianšu trūkums ir manāms. Tas nepavisam nav jāuzskata par mīnusu, jo šo aparātu tā cenas un funkcionāli plašo iespēju, visticamāk, izmantos gados jauni cilvēki, kas būvē savu pirmo auto audio sistēmu. Tos, kas jau klausās mūziku ļoti nopietni, parasti interesē pilnīgi citas cenu kategorijas aparāti. Aparāts ļoti labi atskaņo diskus ar MP3 ierakstiem. Tajos ir sadzirdams viss, ko vien šis ieraksta formāts var piedāvāt.

Secinājumi

Ļoti labs pieteikums auto audio laukā. Laba skanējuma kvalitātes un cenas attiecība. Aparāts var tikt pozicionēts kā ļoti labs sākums kvalitatīvas budžeta audio sistēmas veidošanai. Rekomendējam visiem, kas vēlas spert pirmos soļus auto audio jomā. Aptuvenā cena Latvijā Ls 95

Plusi

+ Ērta vadība.
+ Var pieslēgt sabvūferu.
+ Pievilcīga cena.

Mīnusi

- Fiksēto raidstaciju skaits atmiņa varētu būt lielāks.
- Skanējumā nedaudz pietrūkst muzikālo detaļu.

Tehniskie parametri

Atskaņojamie standartiCD, MP3, radio
Radio frekvencesFM/MW/LW
Izejas jauda4x 52 W
Ekvalaizera iestatījumi7 fiksēti
Basa uzlabošanas funkcijah-bass
Izmēri (mm)178 x 50 x 176
Svars (kg)1,2
Aptuvenā cena (Ls)95

Īsumā

  • Radiostaciju un dziesmu fragmentu izvēles taustiņš, kas darbojas pēc šūpoļu principa.
  • Ieslēgšanas/izslēgšanas poga.
  • Ja gribat noņemt priekšējo paneli, jums jāspiež šī poga.
  • Taustiņi, kas atbild par RDS funkciju aktivizēšanu un darbību.
  • Skaļuma regulators, liels un ērts, turklāt ar izgaismotu aploci, kuru nospiežot var ieiet izvēlnē.
  • Diska ielādes atvere.
  • Liels gaiši zilas krāsas displejs ar ļoti ērti saskatāmiem simboliem.
  • Radio atmiņā ierakstīto staciju izvēles pogas, kā arī navigācijas taustiņi pa diskiem MP3 standartā.
  • Signāla avota izvēles poga.
  • Distances vadības pults infrasarkanā signāla sensors.
  • Ja vēlaties izņemt disku, noderēs šī poga.
  • Skaņas tembru un citu papildu funkciju regulēšanas taustiņi.
  • Ja gribat atmiņā ierakstīt tikai tās radiostacijas, kurām ir labākais signāla stiprums, spiediet šo pogu, un process noritēs automātiski.
  • Ja jūsu draugs vai jūs vēlaties pieslēgt aparātam savu iPod vai kādu citu aparātu no ārpuses, šī ir īstā ligzda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!