Kompānija “Nissan” izgatavojusi tehnoloģiju, kas ļauj elektromobiļu akumulatorus uzlādēt bezvadu režīmā. Pirmais šādu sistēmu iegūs “Nissan ZEV” (Zero Emission Vehicle) elektromobilis, kas tirdzniecībā Japānā un ASV nonāks jau nākamgad, bet Eiropā gaidāms tikai 2012.gadā.

“Nissan” jaunā tehnoloģija izgatavota pēc elektromagnētiskās indukcijas uzlādes principa, kas jau šobrīd tiek pielietota sadzīves tehnikā, piemēram, elektriskajām zobu birstēm un bārdas dzenamajiem aparātiem. Šādas tehnoloģijas elektromobiļa akumulatoru uzlādei nav nepieciešami vadi, tā notiks “pa gaisu” speciālās stāvvietās, kur elektromobilis būs novietots stāvēšanai pa nakti vai īslaicīgi (pie veikala, biroja u.tml.).


Pēc “Nissan” pārstāvju domām, šāda tehnoloģija būs revolūcija starp elektromobiļiem un būs ļoti pieprasīta, jo autoražotāja pētījums liecina, ka vairāk kā 60% elektromobiļu potenciālo pircēju baidās tieši no akumulatoru uzlādes ar speciālu kabeļu starpniecību. “Nissan” apgalvo, ka ar viņu tehnoloģiju akumulatorus būs iespējams uzlādēt par 80% tikai 25 minūtēs.

Piebildīsim, ka “Nissan ZEV” ir pirmais šīs markas elektromobilis, kas tiek gatavots sērijveida ražošanai. Tas ir piecvietīgs hečbeks, kas izgatavots uz “Nissan Qube” bāzes. Bez atkārtotas uzlādes tas spēs nobraukt aptuveni 160 kilometru distanci, bet tā maksimālais braukšanas ātrums sasniegs 145 km/h.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!