Foto: Red Bull

18 gadus vecais Nīderlandes pilots Makss Verstapens svētdien sensacionāli triumfēja F-1 čempionāta piektajā posmā, kas risinājās Barselonas trasē Spānijā, bet "Mercedes" pilotiem Niko Rosbergam un Lūisam Hamiltonam sacensības noslēdzās pēc savstarpējas sadursmes pirmajos līkumos pēc starta.

Verstapens, kurš Spānijā debitēja "Red Bull" komandā, šajā posmā ne tikai kļuva par visu laiku jaunāko pilotu, kurš atradies vadībā F-1 posmā, bet arī aizbrauca līdz uzvarai. Savukārt Rosbergs pārtrauca sešu uzvaru sēriju.

Sacensības no "pole position" iesāka pašreizējais čempions Hamiltons, tomēr līdz pirmajam līkumam kopvērtējuma līderis Rosbergs viņu apsteidza. Drīz vien Hamiltons, cenšoties apdzīt komandas biedru, izbrauca no trases, zaudēja vadāmību un avarēja, turklāt līdzi paķēra arī vācieti. Tas lika trasē doties drošības mašīnai, bet vadību pārņēma "Red Bull" braucējs Daniels Rikjardo. Pāris apļus pēc sacensības pilnvērtīgas sākšanās austrālietis devās boksos un vadību ieguva viņa 18 gadus vecais komandas biedrs Verstapens, kuram šī bija pirmā sacīkste "Red Bull" rindās.

Lielāko sacīkstes daļu turpinājās cīņa starp abiem "Red Bull" braucējiem, kā arī "Ferrari" pārstāvošo vācieti Sebastjanu Fetelu, tomēr Verstapens izmantoja veiksmīgāku stratēģiju, boksos iebrauca mazāk reižu nekā Rikjardo un tas ļāva svinēt uzvaru.

Kā zināms, Makss Verstapens pērn kļuva par visu laiku jaunāko F-1 pilotu. Viņa tēvs Joss arī savulaik bija F-1 pilots. Verstapens sezonu iesāka "Toro Rosso" vienībā, bet pirms šī posma tika veikta rokāde ar līdzšinējo "Red Bull" pilotu Daniilu Kvjatu.

Zīmīgi, ka līdzšinējais jaunākais sacensību uzvarētājs bija Fetels, kurš to 2008. gadā paveica 21 gada vecumā, turklāt arī tieši ar "Red Bull" formulu.

Otro un trešo vietu izcīnīja "Ferrari" braucēji Kimi Raikonens un Fetels, bet Rikjardo priekšpēdējā aplī plīsa riepa un viņš finišu sasniedza ceturtais. Zīmīgi, ka Raikonens finišā atpalika no Verstapena par nepilnu sekundi.

Vēl piekto vietu guva soms Valteri Botass no "Williams", bet sestais palika Spānijas braucējs Karloss Sainss no "Toro Rosso". Septīto vietu izcīnīja "Force India" vienības braucējs Serhio Peress, kuram sekoja pieredzējušais "Williams" brazīliešu pilots Felipe Masa, bet devītais bija "McLaren" britu pilots Džensons Batons.

Savukārt pēdējo punktu ar desmito vietu savāca Kvjats.

Kopvērtējumā pēc pieciem posmiem stabilu līderpozīciju ar 100 punktiem saglabājis Rosbergs, kuram ar attiecīgi 61 un 57 punktiem seko Raikonens un Hamiltons. Pa 48 punktiem savākuši Fetels un Rikjardo, bet Verstapens ar 38 punktiem pakāpies uz sesto pozīciju.

Konstruktora kausa līderpozīcijā ar 157 punktiem ir "Mercedes" komanda, tai ar 109 punktiem seko "Ferrari", bet "Red Bull" piloti savākuši 94 punktus.

Šosezon F-1 piloti sacentīsies 21 posmā, sezonai noslēdzoties 27. novembrī Abū Dabī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!