Svētdien, 3. jūlijā Madonā noslēdzās trīs dienas ilgušais apvidus rallijreids „Latvian Baja”, kurā šogad piedalījās sportisti no piecām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Baltkrievijas un Čehijas, ziņo Ainārs Zariņš, rallijreida „Latvian Baja” preses sekretārs.
Par uzvarētājiem absolūtajā vērtējumā kļuva latviešu autosportisti Jānis Naglis/Aleksandrs Innus. Savukārt motociklu konkurencē pārāks bija čehs Dušans Randišeks, bet, starp ar kvadracikliem startējošajiem, uzvarēja vācietis Martins Broiers.

Auto konkurencē pašmāju rallijreidu braucēji izrādījās galvastiesu pārāki par viessportistiem, un cīņa par uzvaru norisinājās starp T1 grupas pašmāju ekipāžām – trim, kas startēja ar „OSCar” automobiļiem un J. Nagļa pilotēto „Mitsubishi Pajero”. Arī N1 grupā vienīgais ciemiņš no Lietuvas Merkis Saukjavičus nebija spējīgs nopietni konkurēt ar vadošajiem Latvijas braucējiem, un par uzvarētāja lauriem cīnījās Jānis Auziņš un Raivis Zeltiņš.

Kopumā sportisti veica vairāk nekā 800 km garu distanci, no kuras 516 km veidoja ātrumposmi. Rallija atklāšanas dienā piektdien 2,22 km īsā prologā ātrākais bija komandas „Rīga RRT” pilots Māris Saukāns ar „OSCar”. Viņš izvirzījās par līderi arī sestdienas rītā, kad visātrāk veica pamatsacensību pirmo posmu Madonas rajona Praulienas tuvumā. Tuvākais sekotājs J. Naglis ar „Mitsubishi” no komandas „RE Autoklubs” un komandu „5x5 LNT” pārstāvošais Jānis Āzis ar „OSCar” zaudēja attiecīgi 20 un 24 sekundes.

Diemžēl jau sacensību sākumā notika nopietns incidents, kurā visai neskaidros apstākļos avarēja vācu motosportists Tomass Šraibers. Cietušais tika nogādāts vispirms Madonas slimnīcā, bet pēc tam pārvests uz Rīgu. Mediķi apgalvo, ka vācu braucēja veselība nopietni nav apdraudēta, lai gan traumas ir sarežģītas. Lai operatīvi sniegtu palīdzību trasē, tiesneši pat pārtrauca braucienu un atcēla pirmā ātrumposma otro sekciju.

Sestdienas nākamajā ātrumposmā, kas vijās pa Kalsnavas un Vietalvas pagastiem notika līderu maiņa. Māris Saukāns pie Vietalvas nolidoja no trases un tādējādi zaudēja vismaz 10 minūtes, turklāt ekipāžai sākās problēmas ar auto dzinēja darbību. Ātrumposmu visātrāk veica Jānis Āzis, par 40 sekundēm pārspējot J. Nagli. Atpaliekot no līdera tikai par minūti un 18 sekundēm trešo laiku sasniedza N1 grupas pilots Jānis Auziņš, turklāt ceturtā ātrākā laika īpašnieks arī bija no N1 grupas – jaunais pilots Raivis Zeltiņš. Dienas otrajā ātrumposmā notikumu scenārijs atkārtojās, jo J. Āzis atkal bija labākais. J. Naglis bija 38 sekundes lēnāks, bet trešo rezultātu šoreiz sasniedza trešais „OSCar” pilots Igors Skoks.

Otrās dienas beigās, kad aizvadīti bija četri no sešiem rallijreida ātrumposmiem ar kopējo garumu vairāk nekā 300 km, ar 46 sekunžu pārsvaru vadībā bija J. Naglis, jo J. Āzis pārbraucienā nepieciešama remonta dēļ nokavēja uz laika kontroli un saņēma 2,1 minūšu sodu. Sestajā vietā, startējot ar N1 grupas „Mitsubishi”, atradās pagājušā gada „Latvian Baja” uzvarētājs un „OSCar” konstruktors Andris Dambis. No ārvalstu sportistiem labākos rezultātus sasniedza ar T1 grupas „Suzuki” braucošais čehs Miroslavs Zapletals, kurš ieņēma astoto vietu.

Svētdien Viesītes apkārtnē aizvadītie divi noslēdzošie rallijreida ātrumposmi izmaiņas līdergrupā neienesa, lai gan abās auto ieskaites grupās turpinājās saspringta cīņa. Pirmo ātrumposmu uzvarēja J. Naglis, palielinot savu pārsvaru pār tuvāko sekotāju J. Āzi līdz gandrīz trim minūtēm. Trešais atkal bija I. Skoks. Ceturto laiku sasniedza R. Zeltiņš, par divām sekundēm pārspēdams J. Auziņu, bet auto defekta dēļ izstājās A. Dambis. Dienas otrajā ātrumposmā visātrākais bija J. Āzis, taču J. Naglis viņam zaudēja tikai pusi no sava handikapa. Savukārt N1 grupas vērtējumā pieredzējušais J. Auziņš nodemonstrēja, ka viņa rīcībā vēl ir rezerves, un gandrīz par trim minūtēm pārspēja Raivi Zeltiņu.

Motociklu konkurencē, lai gan svētdien abos ātrumposmos mazliet ātrāks bija vācietis Tims Foge, pārliecinošu uzvaru rallijreidā svinēja Čehijas sportists Dušans Randišeks. Līdzīgi kvadraciklu konkurencē iepriekš iegūto pārsvaru saglabāja un pat palielināja vācietis Martins Broiers.

Amatieru grupas ieskaitē automobiļu konkurencē saspringtā cīņā starp Aivaru Ici/Andi Sproģi un Normundu Ābeli/Aivi Sīpoliņu uzvarēja A. Ices ekipāža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!