Foto: AFP/Scanpix
Katarietis Nasers Al-Atija pirmdien izcīnīja uzvaru Dakaras rallijreida atklāšanas posmā vieglo automašīnu klasē, bet moto konkurencē pirmais rezultātu sarakstā ir spānis Huans Pedrero, lai gan ātrākais bija cits braucējs.

Ar "Toyota" spēkratu braucošais Al-Atija pārvarēja tehniskās problēmas un uzvarēja pirmajā posmā, kurā bija jāveic 454 kilometri, bet "ātruma sekcija", kuras laikā veido rezultātu, bija tikai 39 kilometri.

46 gadus vecais katarietis pirmo posmu veica 25 minūtēs un 41 sekundē, par 24 sekundēm apsteidzot spāni Ksavjeru Ponsu ("Ford"), bet trešais bija 2014. gada Dakaras čempions Nani Roma ("Toyota"), kurš Al-Atijam zaudēja 29 sekundes. Al-Atijam sekojošo spāņu trio noslēdza 2010. gada čempions Karloss Sainss ("Peugeot"), kurš no uzvarētāja atpalika 33 sekundes.

Uzreiz pēc finiša Al-Atjas "Toyota Hilux" aizdegās un vairāk nekā 400 kilometrus garo pārbraucienu katarietis veica virvē aiz sava komandas biedra Romas.

Tikmēr pērnā gada rallijreida uzvarētājs Stefans Peteransels ("Peugeot") ierindojās 12. vietā, katarietim zaudējot minūti un 34 sekundes, bet lietuvietis Benedikts Vanags ierindojās augstajā 17. vietā. 39. pozīciju ieņēma krieva Sergeja Šihotarova ekipāža ("Toyota"), kuras stūrmanis ir ar Latvijas licenci braucošais ukrainis Oļegs Uperenko.

Pirmais Dakaras rallijreida upuris, kas aizsāka izstājušos sarakstu, bija francūzis Sebastjens Sudī. Kvadraciklu klases braucējs veica pirmo ātrumposmu, taču kritienā bija sadragājis plaukstas locītavu vairs nedrīkstēja turpināt sacīksti. Šī pieredzējušajam franču sportistam, kurš šogad tika uzskatīts par vienu no pretendentiem uz goda pjedestālu, bija jau trešā izstāšanās pēc kārtas - finišu Sudī neizdevās sasniegt nedz 2015., nedz 2016. gadā.

Motobraucēju konkurencē uzvarēja spānis Huans Pedrero ("Scherco TVS"), kuram 12 sekundes zaudēja amerikānis Rikijs Brabeks ("Honda"). Pedrero gan nebija ātrākais braucējs šajā posmā, jo labāko laiku uzrādīja Šavjē de Sultrē ("Yamaha"), taču viņam tika piespriesta viena soda minūte, kas francūzi atmeta uz 10. pozīciju.

Šī gada rallijreida pirmais posms sākās Paragvajas galvaspilsētā Asunsjonā, bet noslēdzās Argentīnas pilsētā Resistensijā.


Étape 1 - Top moment - - Dakar 2017 by Dakar

Nākamie divi posmi norisināsies Argentīnā, bet trešais posms finišēs Bolīvijā. Pēc četriem etapiem sportisti atgriezīsies Argentīnā, bet rallijreids noslēgsies 14. janvārī ar 12. posma finišu Buenosairesā.

Kopumā plānotajos 12 posmos dalībniekiem nāksies veikt vairāk nekā 8000 kilometru distanci, šķērsojot arī Andu kalnus.

Otro gadu pēc kārtas "Dakaras" rallijreids nešķērsos Čīles robežu, jo šīs valsts vadība nolēmusi sacensību rīkošanā neiesaistīties, uzskatot, ka tie ir pārāk lieli tēriņi valstij.

Pērn sacensībās, kas notika Argentīnā un Bolīvijā, vieglo automašīnu konkurencē uzvarēja Peteransels, kurš karjerā Dakaras rallijreidā ir uzvarējis 12 reizes un ir panākumiem bagātākais šo sacīkšu dalībnieks. Savukārt motociklu ieskaitē labākais bija austrālietis Praiss.

Slavenais rallijreids no 1979. līdz 2007. gadam norisinājās Āfrikā, bet 2008. gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, savukārt jau nākamajā gadā tas tika aizvadīts Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!